Κουρτς κατά Τουρκίας: «Αν συνεχίσει έτσι, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις»

83

Καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Αυστριακός καγκελάριος με δύο Tweet το απόγευμα της Τρίτης καταδίκασε την κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με τη νέα έξοδο του Oruc Reis στα ανοιχτά, αλλά και την επιλογή της Τουρκίας να ανοίξει τα Βαρώσια στην Κύπρο, επιλογή που προκαλεί τριβές και στο εσωτερικό του ψευδοκράτους.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις νέες έρευνες του πλοίου Oruc Reis στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο. Και οι δύο κινήσεις παραβιάζουν ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο», έγραψε ο Αυστριακός καγκελάριος και πρόσθεσε: «Αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή κυρώσεων της ΕΕ. Επίσης, θα πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν ο μόνος που μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές του μήνα χρησιμοποίησε τη φράση «κυρώσεις» σε δήλωσή του. Ο Αυστριακός καγκελάριος, σε ανάρτηση που έκανε στο Τwitter, τόνισε πως «η ΕΕ εξέφρασε ξεκάθαρα την απειλή για κυρώσεις στην Τουρκία, αν συνεχίσει να παραβιάζει τους διεθνείς νόμους. Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε να επιβληθούν κυρώσεις στη Λευκορωσία», έγραψε ο Κουρτς.

Νωρίτερα, τόσο ο Σαρλ Μισέλ όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχαν αποφύγει να χρησιμοποιήσουν τον όρο «κυρώσεις», κάνοντας λόγο στη συνέντευξη Τύπου για «εργαλεία» που, αν χρειαστεί, «θα χρησιμοποιηθούν».