Κρεσέντο λαϊκισμού από Τσίπρα: Ο κ. Μητσοτάκης δεν συναισθάνεται τι περνάει ο μέσος πολίτης

170

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην συνέντευξή του στον ALPHA, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας καταλογίζοντάς του, ότι «λειτουργεί με αλαζονεία και με έλλειψη ενσυναίσθησης και δεν καταλαβαίνει τον πόνο και την αγωνία του μέσου πολίτη».

Στην προγραμματισμένη τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε ταυτόχρονα με το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη γιατί κατά τον ίδιο δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.

Για τα θέματα της Οικονομίας, επανέλαβε την υπό επεξεργασία πρότασή του για κούρεμα ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία με διαγραφή 40-60% και 120 δόσεις, ενώ επαναβεβαίωσε πως δεν έχει πρόθεση να ζητήσει εκλογές, καλώντας τον πρωθυπουργό να μην ακούσει "εισηγήσεις" συνεργατών του για πρόωρες κάλπες πριν να περάσει οριστικά η πανδημία.

Για δεύτερη φορά πάντως, αναγνώρισε την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, παρότι επέμεινε στην άρνησή του για πανεπιστημιακή αστυνομία.

Αρχικά ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως πάμε σε ένα lockdown μέσα στο lockdown, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων. «Εάν σήμερα η κυβερνητική απόφαση είναι ένα lockdown μέσα στο lockdown, επιβεβαιώνει αυτό που λέμε, ότι η κυβέρνηση προχωράει στο “βλέποντας και κάνοντας”.

«Στη χώρα μας η κατάσταση έχει οδηγήσει σε υπερβολική κούραση τους ανθρώπους. Τα μεγέθη της πανδημίας ταυτόχρονα είναι ανησυχητικά. Η σύγκριση με μακάβρια μεγέθη, δεν οδηγεί πουθενά και δεν τιμάει κανέναν. (…) Θα παραδεχθώ ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη κατάσταση, σε μια παγκόσμια έκτακτη συνθήκη. Άρα οι κυβερνήσεις θα κριθούν στο τέλος της ημέρας, από το αν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει το καλύτερο δυνατό με το λιγότερο κόστος για τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Η κυβέρνηση από το δεύτερο κύμα και μετά, δεν έχει πάρει θετικό βαθμό στη διαχείριση της πανδημίας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι το τι διαφορετικό θα κάνεις όταν τα πράγματα φτάσουν στο μη περαιτέρω. Το κρίσιμο ερώτημα είναι το τι πρέπει να κάνεις για να μην φτάσεις ως εκεί. Κι αν εμείς ασκούμε μια κριτική στην κυβέρνηση, δεν ασκούμε σε επιμέρους ζητήματα, αλλά πολύ συγκεκριμένη κριτική. Τι έκανε η κυβέρνηση για το περιορισμό του κορωνοϊού στις εστίες μετάδοσης; Στα μέσα μεταφοράς; Στους εργασιακούς χώρους; Στα σχολεία;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Βρισκόμαστε μπροστά στο θέατρο του παραλόγου. Είναι αληθινή η εικόνα βάσει της οποίας λαμβάνουν τις αποφάσεις τους οι επιστήμονες;».

«Ο αριθμός των μοριακών τεστ που διεξάγεται, υπολείπεται αυτών που απαιτείται για να διαμορφωθεί μια σαφής επιδημιολογική εικόνα. Δεν υπάρχουν εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά της κυβέρνησης.

«Πρέπει να τριπλασιαστούν τα τεστ, να γίνονται στοχευμένα εκεί που υπάρχει υποψία για πολλά κρούσματα. Να ανοίξουν τα σχολεία με λιγότερους μαθητές ανά τάξη», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ ζήτησε και μέτρα για τους εργασιακούς χώρους. «Στις περισσότερες χώρες συνταγογραφείται το τεστ, ενώ εδώ για να κάνει κάποιος δωρεάν το τεστ θα πρέπει να έχει σοβαρά συμπτώματα και να πάει στο νοσοκομείο να το κάνει», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τις δημοσκοπήσεις

Για τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «το 2008 όταν πρωτοβγήκα πρόεδρος του Συνασπισμού, οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν 18%. Σε έξι μήνες έγιναν εκλογές και πέσαμε στο 4%. Τις δημοσκοπήσεις τις παρακολουθούμε, αλλά δεν θα μας καθορίζουν οι δημοσκοπήσεις το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κατά μέσο όρο στη χώρα μας δημοσιεύεται μια δημοσκόπηση ανά έξι ημέρες. Σε καμία χώρα δεν συμβαίνει αυτό. Δεν μπορεί κανείς να ισχυρίζεται πως τα ευρήματα της πρόθεσης ψήφου αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα γιατί ο μέσος Έλληνας κοιτάει να δει πως θα αποφύγει την εντατική, όχι πως θα ψηφίσει».

«Πρόκειται για μια φωτογραφία της στιγμής. Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των πολιτών αισθάνονται μια δυσφορία. Αν ήμουν στη θέση του πρωθυπουργού δεν θα επαναπαυόμουν με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων».

Γιατί δεν ζητάει εκλογές

«Πιστεύω ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Μητσοτάκη. Έχει αρχίσει η φθορά. Και τώρα θα πρέπει να στηριχθεί στην ουσία και όχι την επικοινωνία», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα σενάρια εκλογών. «Πιστεύω ότι ο πολιτικός χρόνος θα είναι πολύ συμπυκνωμένος στο επόμενο διάστημα. Εάν ο κ. Μητσοτάκης υιοθετήσει τις εισηγήσεις για εκλογές, πιστεύω ότι το βράδυ των εκλογών θα υποστεί τεράστιο εκλογικό σοκ», σημείωσε.

«Εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω καμιά ανάγκη να αποδείξει κάτι. Έχω πια την εμπειρία και ξέρω ότι την επόμενη που θα εκλεγώ θα διαχειριστώ αυτά που θα μου αφήσουν οι προηγούμενοι. Δεν θα ζητήσω εκλογές την ώρα που ο Έλληνας αγωνιά για το αύριο. Όταν με το καλό ανοίξει η σχετική συζήτηση, (…) οι εξελίξεις θα έρθουν από μόνες τους. Δεν βιάζομαι. Δεν υιοθετώ τη λογική του ώριμου φρούτου. Δεν πέφτουν τα ώριμα φρούτα, πέφτουν τα σάπια φρούτα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.