Κριμαία: Ναυάγιο του 1895 «έκρυβε» πίνακες αξίας εκατομμυρίων δολαρίων (Photos)

74
Πίνακες αξίας εκατ. δολ. σε ναυάγιο του 1895

Πίνακες οι οποίοι φέρεται να έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Ρώσο ζωγράφο, Ιβάν Αϊβαζόφσκι, ανακαλύφθηκαν μέσα σε ναυάγιο ατμόπλοιου, 124 ετών, στην Κριμαία.

Το ναυάγιο εντόπισαν δύτες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κατάδυσής τους ανακάλυψαν τα σπουδαία έργα τέχνης που κοστολογούνται σε εκατομμύρια δολάρια.

Υποθαλάσσιες λήψεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Ruptly καταγράφουν τις εντυπωσιακές εικόνες των θησαυρών του βυθού, της εξερεύνησης του ναυαγίου αλλά και της στιγμής που οι πίνακες έρχονται στα χέρια των δυτών.

Το ρωσικό ατμόπλοιο ονομάζεται «Στρατηγός Kοντζεμπούε» και υπολογίζεται πως ναυάγησε το 1895, κοντά στην Χερσόνησο της Κριμαίας.

Το πλοίο εντοπίστηκε στο βυθό της Mαύρης Θάλασσας πριν από μία δεκαετία, ωστόσο η λεπτομερής μελέτη του άρχισε το 2018 με τα στιγμιότυπα από τις καταδύσεις να έρχονται στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες.

Το ατμόπλοιο βρίσκεται σε βάθος 40 μέτρων, 12 μίλια από το ακρωτήριο Ταρκαχανκούτ στα δυτικά της χερσονήσου της Κριμαίας, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες βυθίστηκε έπειτα από σύγκρουση  με το ρωσικό πολεμικό πλοίο Πεντιράκλια, στις 16 Απριλίου του 1895.

Ο μεγάλος κίνδυνος να υποστούν περαιτέρω φθορές καθιστά την επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τον βυθό εξαιρετικά δύσκολη. Θεωρείται πως ο ίδιος ο ζωγράφος τους είχε δωρίσει στο πλήρωμα.