Κρίσιμη η εβδομάδα για την πορεία του κορωνοϊού

230
Κρίσιμη η εβδομάδα για την πορεία του κορωνοϊού

Ποια νέα μέτρα εξετάζει η Κυβέρνηση

Εντείνεται η ανησυχία μετά την έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες.

Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη και μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τις νέες παρεμβάσεις που απαιτούνται, προκειμένου να τεθεί ξανά υπό έλεγχο η διασπορά της νόσου Covid-19 στην κοινότητα.

Χθες ανακοινώθηκαν 150 κρούσματα, που είναι τα λιγότερα τις τελευταίες έξι ημέρες, ωστόσο αυτό το γεγονός δεν δημιουργεί εφησυχασμό. Άλλωστε, κάθε Δευτέρα τα κρούσματα είναι λιγότερα από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, καθώς την Κυριακή δεν λειτουργούν τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Το ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, παρότι αναμενόμενο μετά το άνοιγμα των συνόρων και την χαλάρωση των πολιτών, έχει σημάνει "συναγερμό" στην Κυβέρνηση.

Το βάρος πέφτει στην συγκράτηση του αριθμού των κρουσμάτων μετά την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να εξετάσουν μια σειρά από ζητημάτων που άπτονται της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί απαραίτητο από εσάς», ανέφερε ο πρωθυπουργός χθες στη σύσκεψη για τον κορωνοϊό δείχνοντας μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η Κυβέρνηση την δεδομένη στιγμή.

Πιθανά τα τοπικά lockdown

Πριν από τα νέα μέτρα θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα και κατά πόσο συνέβαλλαν ή όχι στην συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού.

Πληροφορίες αναφέρουν, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε τοπικά lockdown εφόσον η εφαρμογή σε Πόρο, Πάρο και Αντίπαρο αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική στην μείωση των κρουσμάτων και την αντιμετώπιση εξάπλωσης του ιού. 

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και την Θεσσαλονίκη δεν αποκλείεται να δούμε «μέτρα Πόρου» και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση από τους επιστήμονες. Ήδη από χθες τα βράδυ ισχύει και στην Αττική το ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η χρήσης μάσκας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους επιστήμονες να προχωρήσουν στην κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες πού είναι υποχρεωτική.

Ακόμα, θα εξετάσουν αν ενδείκνυται η χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, στην σύσκεψη της Τετάρτης καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές.

Αν δηλαδή θα μπορούν να γυρίσουν την επόμενη ημέρα των διακοπών τους στο γραφείο, αν θα πρέπει να υπάρχει ένα διάστημα τηλεργασίας, αν αυτό είναι εφικτό κοκ. Το θέμα αυτό απασχόλησε πολύ και την χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ακόμα, θα εξεταστεί το θέμα των τεστ.

Επιδίωξη είναι να υπάρχουν περισσότερα στοχευμένα τεστ σε συγκεκριμένες περιοχές ή ηλικιακές ομάδες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα και να λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα.

Το άνοιγμα των σχολείων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε το άνοιγμα όλων των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με πηγές δεν υπάρχει πρόθεση για εκ περιτροπής λειτουργία.

Η επιτροπή των λοιμοξιωλόγων, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα εξετάσουν τον τρόπο επιστροφής των μαθητών στα θρανία και τους κανόνες που θα ισχύσουν για την προστασία μαθητών και καθηγητών.