Κρίσιμο αυριανό Eurogroup-Αναζητείται επειγόντως κοινή ευρωπαϊκή λύση

119
Ε.Ε.: Έκτακτο Eurogroup την Τετάρτη για τον κορωνοϊό

Κοινή λύση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Κορωνοϊού και τη διαχείριση της επόμενης μέρας θα αναζητήσουν αύριο σε τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.

Πρόκειται πέρα από κάθε αμφιβολία για μια κρίσιμη συνεδρίαση, καθώς στο εσωτερικό του Οργάνου καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη στις οικονομικές προκλήσεις.

Στη σκιά της πρότασης των «9» που τάχθηκαν υπέρ της έκδοσης ενός κοινού ευρωομολόγου, οι υπουργοί Οικονομικών θα επιδιώξουν να βρουν τη χρυσή τομή λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις της Γερμανίας αλλά και την σθεναρή στάση που κρατούν Ιταλία και Ισπανία.

Τα σενάρια που βρίσκονται σ’ αυτή τη φάση στο τραπέζι είναι τέσσερα:  μια μορφή δανεισμού από τον ESM, η περαιτέρω χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η έκδοση ενός κοινού χρεογράφου από ένα θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία ενδιάμεση πρόταση για ένα προσωρινό κοινό ταμείο διάσωσης, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις άλλων χωρών για την έκδοση κοινού χρεογράφου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτίμησε σε συνέντευξη του σε κυριακάτικο φύλλο ότι η όποια λύση θα προκύψει από ένα συνδυασμό των ανωτέρω προτάσεων.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα στηριχθεί η βέλτιστη λύση, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της κρίσης και τους διαθέσιμους πόρους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι πολίτες που περνούν την πιο δύσκολη συγκυρία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ζητούν από τους ηγέτες της να εκπέμψουν μήνυμα αποφασιστικότητας, συνοχής και περαιτέρω ενίσχυσης της ενιαίας οικονομικής αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.