Κρύος ιδρώτας στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις- Τι αποκαλύπτουν

55
Ν.Δ.: Τελευταία στην ασφάλεια η Ελλάδα λόγω των ιδεοληψιών της κυβέρνησης

Δύο εβδομάδες σχεδόν μετά τις ευρωεκλογές και ελάχιστα 24ωρα μετά τις δεύτερες κάλπες των Αυτοδιοικητικών, νέες κακές ειδήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ κατακλύζουν το Μέγαρο Μαξίμου, από τις έρευνες κοινής γνώμης που διενεργούνται αυτές τις μέρες, τις πρώτες μετά από την τριπλή αναμέτρηση.

Τα στοιχεία από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και τα οποία αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τα επιτελεία εν όψει εκλογών, είναι το ίδιο εφιαλτικά για το κυβερνών κόμμα με τα πρόσφατα αποτελέσματα της κάλπης.

Σύμφωνα με αυτά, η ΝΔ όχι μόνο διατηρεί άνετη πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά φαίνεται πως το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την 26η Μαΐου μέχρι σήμερα, ήταν αρκετό για να «τσιμπήσει» 1%-1,5% η αξιωματική αντιπολίτευση, από το ποσοστό που έλαβε στην ευρωκάλπη.

Επίσης, από τα ευρήματα φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την ίδια εικόνα με εκείνη που παρουσίασε στην ευρωπαϊκή κάλπη. Διατηρεί τα ποσοστά του χωρίς όμως μέχρι σήμερα να παρουσιάζει τάσεις ανόδου, κάνοντας πολλούς να εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες ικανές για να κάνει την μεγάλη ανατροπή. Προσοχή όμως, ακόμα υπάρχει «πολύ νερό να κυλήσει στο αυλάκι».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης, σε σχέση και με την δυνατότητα επίτευξης της αυτοδυναμίας της ΝΔ, έχει ο αριθμός των κομμάτων που θα καταφέρουν να περάσουν το 3% για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Όσο πιο λίγα είναι τα κόμματα εντός βουλής τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες το πρώτο κόμμα να πετύχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αναμφίβολα λοιπόν σε αυτό το επίπεδο τα φώτα πέφτουν στην «Ελληνική Λύση», το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, το οποίο κατάφερε και εξέλεξε ευρωβουλευτή αλλά και στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη που έχασε την πολυπόθητη έδρα στο παραένα. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών που «τρέχουν», στην παρούσα χρονική συγκυρία η επόμενη βουλή μοιάζει να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι πεντακομματική ή το πολύ εξακομματική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος, το ΚΙΝΑΛ παρά την υπόθεση Βενιζέλου, δεν δείχνει να έχει χάσει καθόλου από τη δυναμική του, παρουσιάζοντας μάλιστα ελαφρά ανοδικές τάσεις.

Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πίσω από τις κυβερνητικές παλινωδίες των τελευταίων 24ώρων, τα μηνύματα των πρώτων δημοσκοπικών ερευνών. Το μπαράζ «τακτοποιήσεων» στη Βουλή και η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ρητορική του 2015 μοιάζουν να είναι οι τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις με κύριο στοιχείο τον πανικό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όποια και αν είναι η εικόνα την παρούσα στιγμή στις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ νωρίς για καθαρά συμπεράσματα. Η προεκλογική περίοδος δεν έχει ακόμα κηρυχθεί επισήμως και ασφαλώς τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Παράλληλα όμως υπάρχει και ένα δεδομένο: Οι πρώτες κυβερνητικές επιλογές μετά την ευρεία ήττα της 26ης Μαΐου δε δίνουν την εικόνα ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να «γυρίσει το παιχνίδι». Παρ' όλ' αυτά οι απαντήσεις θα δοθούν σε 30 μέρες από σήμερα.