Ξαφνική συνάντηση Στουρνάρα - Τσακαλώτου: Τι συζήτησαν

180
Συνάντηση Στουρνάρα - Τσακαλώτου

Συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είχαν το απόγευμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν πολλά να πουν και σύμφωνα με πληροφορίες τον περισσότερο χρόνο ανέλυσαν την πρόταση της κεντρικής τράπεζας για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων μέσω της μεταβίβασης σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTCs), που είναι εγγεγραμμένη στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV).

Η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί πριν από τις γιορτές από την ΤτΕ, αλλά η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να πάρει τις αποφάσεις της για το μοντέλο που θα επιλέξει για τα "κόκκινα" δάνεια.

Οι δύο τους συζήτησαν την οργάνωση μιας κοινής ομάδας αποτελούμενης από στελέχη του υπουργείου και της Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα επεξεργαστεί τόσο το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας όσο και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα οποία μπορούν να είναι συμπληρωματικά το ένα με το άλλο.

Και οι δυο πλευρές τόνισαν άλλωστε ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα των NPL’s ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση την οποία θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας έχει δηλώσει ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να υιοθετήσει το πρόγραμμα εγγύησης στοιχείων ενεργητικού (APS), «εμείς θα το υποστηρίξουμε, καθώς αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι δύο οικονομολόγοι και πολύ γνωστοί από τα παλιά, συζήτησαν για όλο το φάσμα της οικονομίας, για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και για τα προσεκτικά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.