Ξεκινά η συνεδρίαση της σκοπιανής Βουλής για τις συνταγματικές τροπολογίες

18

Σε αναμονή για την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ βρίσκονται οι βουλευτές των Σκοπίων, κι ενώ ορισμένα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις, εξασφάλισε τους απαιτούμενους 80 βουλευτές.

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 13.00 ώρα Ελλάδας. Χθες, η συνεδρίαση αναβλήθηκε, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές), που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, του υπολειπόταν ένας βουλευτής για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Διαβουλεύσεις με το αλβανικό κόμμα BESA

Ο Ζόραν Ζάεφ επιδόθηκε σε εντατικές διαβουλεύσεις με το αλβανικό κόμμα BESA, που έχει δύο βουλευτές, για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.

ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπήρξε συμβιβαστική φόρμουλα

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκοότητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, φαίνεται πως έχει βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα αυτό και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ είχε το πρωί συνάντηση με τον αρχηγό του BESA, Μπιλιάλ Κασάμι, για να καταλήξουν στη λύση που θα άρει την εμπλοκή στη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναζητά και άλλους δύο «πρόθυμους» βουλευτές της αντιπολίτευσης, που θα στηρίξουν τη συνταγματική τροποποίηση, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με το BESA καταλήξουν σε ναυάγιο.

Η κυβέρνηση ζητά την ψήφο βουλευτή του VMRO-DPMNE

Την ίδια ώρα, ερώτημα παραμένει η στάση του Πάντσο Μίνοφ, του GRMO, που έχει εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του VMRO-DPMNE. Ο Μίνοφ δεν ήταν στους «αντάρτες» βουλευτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν την πρώτη ψηφοφορία.

Ωστόσο, στη συνέχεια είχε μετάσχει στη διαδικασία, καταθέτοντας προτάσεις για τη βελτίωση των συνταγματικών τροπολογιών, γεγονός έκανε τον Ζάεφ να εκτιμήσει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει θετικά στην τελική ψηφοφορία.

Πάντως, από πλευράς VMRO-DPMNE, διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διαρροές βουλευτών, προς την κατεύθυνση της στήριξης της συνταγματικής τροποποίησης.