Με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου

342

Μαζικό παρών έδωσαν οι πολίτες στην πορεία για τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο που αποτέλεσε την απαρχή για την πτώση της χούντας.

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας- πήραν μέρος στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με την οποία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης.

Live: Η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Posted by protothema.gr on Sunday, 17 November 2019

Η πορεία ολοκληρώθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα οποία είχαν τεθεί από νωρίς σε εφαρμογή, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί κάθε απόπειρα να αμαυρωθεί η ιστορική επέτειος.

Η αστυνομία που έθεσε επί ποδός όλες τις δυνάμεις και τις υπηρεσίες της εφαρμόζει δόγμα εντατικής αστυνόμευσης και πρόληψης, στο πλαίσιο του οποίου δυνάμεις επικέντρωσαν στη συγκέντρωση πληροφοριών, την αξιολόγησή τους και την αξιοποίησή τους προκειμένου να αποτραπούν επεισόδια.

Οι διαδηλωτές έφτασαν περίπου στις έξι το απόγευμα στην «σιδηρόφρακτη» από κλούβες των ΜΑΤ αμερικανική πρεσβεία. Περίπου στις επτάμισι το απόγευμα επικράτησε ένταση μεταξύ όταν διαδηλωτές διαπληκτίσθηκαν με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που διαδήλωναν στο μπλοκ του κόμματος. Μάλιστα κάποιοι έριξαν μπουκάλια εναντίον των διαδηλωτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής, επικρατεί ηρεμία τόσο γύρω από το Πολυτεχνείο όσο και στην περιοχή των Εξαρχείων, ωστόσο η Ελληνική Αστυνομία είναι σε επιφυλακή για την αποφυγή επεισοδίων.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στον σχεδιασμό της αστυνομίας είναι η δημιουργία ενός ανθρώπινου κλοιού περιμετρικά των Εξαρχείων, όταν ξεκινήσει η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν άτομα να μπουν σε πολυκατοικίες.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση "μίνι" Αιάντων που θα μπουν στην πλατεία Εξαρχείων σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, ώστε να εκτοξεύσει νερό με μεγάλη πίεση και να διαλύσει το πλήθος των ατόμων που θα θελήσουν να επιτεθούν κατά των αστυνομικών από εδάφους.

Η μεγάλη αγωνία και φόβος της πολιτικής ηγεσίας είναι τυχόν κλιμάκωσης της έντασης και πρόκλησης σοβαρού τραυματισμού διαδηλωτή ή αστυνομικού.

Η αστυνομική κινητοποίηση είναι μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, με 5.000 ένστολους να βρίσκονται στον δρόμο, συνοδεία των δύο υδροβόλων οχημάτων του σώματος, ενώ από αέρος θα επιχειρούν ένα ελικόπτερο και δύο αστυνομικά drones.

Παράλληλα, υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες.

Επιπλέον, ενεργό ντεμπούτο θα κάνει στην πορεία, αλλά και σε ενδεχόμενες ταραχές, η νέα μηχανοκίνητη ομάδα “ΔΡΑΣΗ”, η πρώην “ΔΕΛΤΑ”, που θα λειτουργεί μόνο σε ακραίες καταστάσεις επεισοδίων, που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν από τα ΜΑΤ.

Έκλεισαν τρεις σταθμοί του μετρό

Στα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποφυγή επεισοδίων στην πορεία για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου προστίθεται και αυτό του κλεισίματος σταθμών του μετρό.

Συγκεκριμένα μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ έκλεισαν τρεις σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας.

Οι σταθμοί του Μετρό που έκλεισαν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30.

Τα δρομολόγια, ωστόσο θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.
Αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.