"Ξετινάζουν" τη Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στην ΝΔ: Αντίστροφη μέτρηση για την πρόταση Μομφής

2
Ολομέτωπη επίθεση Κυριάκου στην κυβέρνηση

«Φύλλο και φτερό» κάνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό παράλληλα με την προετοιμασία της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που προτίθενται να καταθέσουν για να αναδείξουν την έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης στην προσυπογραφή της συμφωνίας από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Από το βράδυ της Τετάρτης, οπότε με καθυστέρηση 24 ωρών, έλαβαν στο Μοσχάτο το αντίγραφο της συμφωνίας, αρμόδια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξετάζουν λεπτομερώς το κείμενο για να αποκαλύψουν τα ψεύδη της κυβέρνησης, τις υποχωρήσεις και τις «γκρίζες ζώνες» που εκτιμούν ότι εμπεριέχονται στη συμφωνία.

Με βάση την πρώτη ανάγνωση, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσαν για «κακοστημένο ρεσιτάλ προπαγάνδας», με το οποίο επιχειρείται να βαφτιστούν «διπλωματική επιτυχία» η άκρως προβληματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τον κ. Ζάεφ και οι απαράδεκτες υποχωρήσεις στις οποίες προέβησαν από τις πάγιες εθνικές θέσεις.

«Πρόκειται για άλλη μία χονδροειδή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από μία κυβέρνηση που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με την αλήθεια», σχολίαζαν παρουσιάζοντας έναν δεκάλογο με αντιφάσεις και ψέματα.

Στόχος του γαλάζιου επιτελείου είναι να ενισχύσει την επιχειρηματολογία με βάση την οποία θα υποβάλει την πρόταση δυσπιστίας όπως έχει αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιβεβαίωση της υποψίας που είχαν στην Πειραιώς ότι το Μαξίμου μεθοδεύει την παράκαμψη της Βουλής για να μη φανεί η συμφωνημένη διάσταση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα και στους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα αυτό με τον πιο έντονο τρόπο επισκεπτόμενος το Προεδρικό Μέγαρο και θέτοντας, όπως έλεγαν συνεργάτες του, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο προ των ευθυνών του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει να ληφθεί απόφαση της Βουλής που να εξουσιοδοτεί τον κ. Κοτζιά να υπογράψει τη συμφωνία, σύμφωνα με το ανάλογο προηγούμενο του 2015 όταν, μετά το ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το Κοινοβούλιο παρέσχε εξουσιοδότηση στα κυβερνητικά στελέχη της εποχής να διαπραγματευθούν και να υπογράψουν συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Εκτιμώντας, ωστόσο, ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει σε αυτή τη φάση ψηφοφορία στη Βουλή, στην Πειραιώς ετοιμάζουν την επόμενη κίνησή τους που είναι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, σε τρόπον ώστε να υποχρεωθεί ο κ. Καμμένος να υπερψηφίσει την κυβέρνηση που υπέγραψε τη συμφωνία με την οποία υποτίθεται ότι διαφωνεί.

Οι επιτελείς της ΝΔ θα περιμένουν να ολοκληρωθεί νωρίτερα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα για να μην κατηγορηθούν ότι παρεμπόδισαν τις αποφάσεις που, κατά την κυβέρνηση, θα ανοίξουν τον δρόμο για να συζητηθεί το χρέος στο προσεχές Eurogroup.