Kυκλοφόρησε το βιβλίο του Κώστα Σερέζη «Ο Βάσος Καραγιώργης όπως τον γνώρισα»

103

Με τον τίτλο «Ο Βάσος Καραγιώργης όπως τον γνώρισα» και υπότιτλο “Σκιαγραφία μέσα από μια εισαγωγή και μια ομιλία” κυκλοφόρησε σε κομψή έκδοση ένα αφήγημα του Κώστα Σερέζη, σε δυο κεφάλαια, για τον διαπρεπή Κύπριο αρχαιολόγο, βασισμένο σε εμπειρίες του συγγραφέα από τη δεκαετία του 1960 ως σήμερα. Το οπισθόφυλλο του βιβλίου περιγράφει το περιεχόμενο και το σκοπό της έκδοσης:

Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε ως ομιλία κατά την παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Κύπριου αρχαιολόγου Βάσου Καραγιώργη “Μνήμες, νοσταλγίες και ξεριζωμοί. Τρίκωμο – Σαλαμίνα”, στη Λευκωσία, το καλοκαίρι του 2018.

Η επιθυμία που διατυπώθηκε από πολλές πλευρές για τη δημοσιοποίηση εκείνου του κειμένου οδήγησε στην επέκτασή του και με άλλα στοιχεία για να συγκροτηθεί αυτή η έκδοση που αποτελεί μια σύντομη αποτύπωση ενός πορτρέτου της σημαντικής αυτής προσωπικότητας της Κύπρου με τη διεθνή ακτινοβολία.

Οι προσωπικές εμπειρίες από την επί χρόνια παρακολούθηση της δραστηριότητας του ανθρώπου που έφερε στο φως πολλά και πολύτιμα στοιχεία από το αρχαίο παρελθόν της Κύπρου και η γνώση της πολύμορφης και συνεχούς απήχησης του έργου του –ανασκαφικού, συγγραφικού και διδακτικού- ανά τον κόσμο, συνέτειναν στη διαμόρφωση μιας αδρής σκιαγραφίας με προσωπικό ύφος που αγγίζει με πρωτοτυπία και ειλικρίνεια, με εκτίμηση και αγάπη, τον άνθρωπο, τον επιστήμονα και το έργο του”.

To βιβλίο αρχίζει μ’ ένα “Φωτογραφικό προοίμιο”. Με δυο φωτογραφίες από την Παλαίπαφο, τα Κούκλια δηλαδή, που είναι η αρχαία Πάφος, προβάλλεται η σημερινή επιστημονική συνεισφορά του Βάσου Καραγιώργη με την αξιοποίηση της πολύχρονης εμπειρίας και των γνώσεών του, κι αυτό στην περιοχή της λατρείας της Αφροδίτης, όπου έφερε στο φως την πρωιμότερη ένδειξη της ελληνικής γραφής στην Κύπρο, που ανάγεται στον 11ο αιώνα π.Χ.

Στο πρώτο κεφάλαιο ο συγγραφέας αναπτύσσει, μέσα από γεγονότα που έζησε, τη γνωριμία του με τον Βάσο Καραγιώργη παρουσιάζοντας οριακές στιγμές της επιστημονικής πορείας του Κύπριου αρχαιολόγου, ενδεικτικές της αξίας, της αναγνώρισης και του κύρους του.

Το δεύτερο κεφάλαιο είναι ουσιαστικά το κείμενο της παρουσίασης από τον συγγραφέα του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Βάσου Καραγιώργη που αναφέρεται στην επίσκεψή του στο υπό κατοχή χωριό του, το Τρίκωμο, όπως και στην αρχαία Σαλαμίνα, που ο ίδιος έφερε στο φως, με όλη την επιβλητική μεγαλοπρέπεια και τις κορυφαίες ιστορικές μαρτυρίες της, οι οποίες ερμηνεύτηκαν επιστημονικά από τον ανασκαφέα, διαφωτιστικές για την ταυτότητα της αρχαίας Κύπρου. Ο Κώστας Σερέζης, στο κεφάλαιο αυτό, αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, τη διεθνή απήχηση του έργου του Βάσου Καραγιώργη μέσα από γεγονότα που έζησε ο ίδιος και μέτρησε τον σφυγμό τους.

Ακολουθούν ο “Επίλογος” με προσωπικό και συγκινησιακό ύφος, οι “Συμπληρωματικές πληροφορίες”, στις οποίες, με έκταση και με λεπτομέρειες, δίνονται επεξηγήσεις σε ονόματα κλειδιά στα δυο κεφάλαια του βιβλίου και με έμφαση την αξιοποίηση των ευρημάτων στο χώρο της ζωγραφικής και της ποίησης.

Παρατίθενται, στη συνέχεια, ένα “Επιγραμματικό βιογραφικό” του Βάσου Καραγιώργη, όπως και “Ευρετήριο των κυριότερων ονομάτων”. Όλα αυτά μέσα σε 60 μόνο σελίδες, συμπυκνωμένες, γλαφυρές, σαφείς και επεξηγηματικές.

Στο βιβλίο υπάρχει, σχετική και με μέτρο, έγχρωμη εικονογράφηση, συμπληρωματική του κειμένου. Η επιμέλεια της έκδοσης, η σελιδοποίηση και η όλη σύνθεση έγινε με τη βιβλιοαισθητική αντίληψη του συγγραφέα, ο οποίος, τα τελευταία χρόνια, φροντίζει ο ίδιος τις εκδόσεις των βιβλίων του στο ατελιέ Indigo Graphics και με εκτύπωση στο ονομαστό τυπογραφείο Ecotypia, και τα δυο στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη έκδοση έχει εγγραφεί ως έκδοση στο Κέντρο Εντύπων της Κυπριακής Βιβλιοθήκης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη.

Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο Εν Τύποις, τηλ. 22-767.291. Τιμήτου βιβλίου: € 8 (μαζί και ο ΦΠΑ) •••