Κυρώσεις στην Τουρκία; Το πουλάκι πέταξε!

240
Λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της Deutsche Welle. Ο Ζοζέπ Μπορέλ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αφορούν μόνον σε μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά και σε εταιρείες που μετέχουν στις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες, «σε όλους όσοι συνδέονται με το πρόβλημα», δηλαδή στα πλοία και γεωτρύπανα, για τα οποία θα κλείσουν τα λιμάνια της Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα μπορούν να προμηθεύονται ανταλλακτικά, αλλά και σε συγκεκριμένες τράπεζες που χρηματοδοτούν τις ιδιοκτήτριες εταιρείες. Ως επόμενο βήμα θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις κατά ολόκληρων κλάδων της τουρκικής οικονομίας. Αυτό αφορά σε τομείς «στους οποίους η οικονομία της Τουρκίας είναι στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή» αλλά και την τελωνειακή ένωση - που διευκολύνει μια σχεδόν αφορολόγητη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκή Ένωση – και την οποία η Άγκυρα επιθυμεί από καιρό να επεκτείνει. Στο πλαίσιο των κυρώσεων θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμη και ο οριστικός τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που απαιτεί ανοικτά η Αυστρία, όμως άλλα κράτη μέλη δεν εμφανίζονται ακόμη έτοιμα για ένα τέτοιο βήμα. Η τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι τα ισχυρότερα διπλωματικά χαρτιά που θα μπορούσε να «παίξει» η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται στην ανταπόκριση της Deutsche Welle.

Η όλη ιστορία είναι μάλλον για αφελείς. Η Γερμανία είχε εναντιωθεί από την αρχή που τέθηκε το θέμα των κυρώσεων.

Επειδή κάποιες χώρες επέμεναν, π.χ. η Αυστρία, αλλά και η Γαλλία και άλλες, η Γερμανία, αριστοτέχνης στο να αντιπαρέρχεται τα πικρά ποτήρια, προσποιήθηκε ότι συμφωνεί και έτσι ορίστηκαν ημερομηνίες για να οριστικοποιηθούν οι κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25-27/9. Και ω του θαύματος!

Του Θανάση Φροντιστή*

Η Γερμανία επανήλθε προτείνοντας απευθείας διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας (υπό την κηδεμονία της, βεβαίως βεβαίως) πριν τις 25/9! Η χώρα μας συμφώνησε υπό τον όρο η Τουρκία να αποσύρει το ερευνητικό και τα πολεμικά πλοία από την περιοχή, πράγμα, που, ω του θαύματος έγινε! Σχεδόν έχουν αρχίσει οι διερευνητικές επαφές για να προετοιμάσουν τον διάλογο. Στο μεταξύ, ματαιώθηκε λόγω κορωνοϊού η σύνοδος του Ευρωπαικού Συμβουλίου στις 25/9 και μετατέθηκε για αργότερα (οποία έκπληξη!)

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ χειροκρότησε τις εξελίξεις αυτές γιατί προφανώς βολεύουν τους φίλους του τους Τούρκους, οι οποίοι, παρότι συμφώνησαν για τον διάλογο, εγείρουν επίμονα αξιώσεις για την αποστρατικοποίηση Ελληνικών νησιών, κάτι που η Ελληνική κυβέρνηση πιστεύω πως δεν θα κάνει.

Και ενώ η Kυβέρνησή μας επαναλαμβάνει σ' όλους τους τόνους (και για δημόσια κατανάλωση), ότι το μόνο θέμα του διαλόγου αυτού θα είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα και ο προσδιορισμός των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ), η Τουρκία, τον χαβά της, επιμένει για διάλογο εφ' όλης της ύλης. Έτσι, όπως γινόταν ως τώρα, τίποτα δεν πρόκειται να προκύψει για την Ελλάδα από έναν διάλογο τύποις.

Θα προκύψει όμως για την Τουρκία η ακύρωση των διαδικασιών επιβολής κυρώσεων σε βάρος της. Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά προβλέπω, ότι θα ρίξουν στην Ελλάδα την ευθύνη για το αδιέξοδο του (δήθεν) διαλόγου και, φυσικά, θα αρνηθούν οι Γερμανοί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, τον μεγάλο πελάτη τους, κυρίως όμως τον σύμμαχό τους στους δύο πολέμους, τον οποίο, στο πρόσωπο του Κεμάλ, βοήθησαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή να πραγματοποιήσει την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και να διώξει τους Έλληνες κακήν-κακώς από τις πατροπαράδοτες εστίες τους της Μικράς Ασίας.

Το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος της χώρας μας δεν είναι μόνο χοντρό είναι και χοντροκομμένο. Έτσι το παίζουν οι Γερμανοί. Έτσι το έπαιζαν πάντα. Εις βάρος, φυσικά, της χώρας μας.

Τους έζησα στο πετσί μου κατά την Κατοχή. Δεν έχουν αλλάξει. Δείτε με τι πείσμα αρνούνται να πληρώσουν το Κατοχικό Δάνειο και τις αποζημιώσεις για τις φοβερές καταστροφές που έκαναν στη χώρα μας.

*Δρ. Οικονομολόγος-Συγγραφέας