Κυβέρνηση: Προσωπική δέσμευση Σταϊκούρα ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι

88
Κυβέρνηση: Προσωπική δέσμευση Σταϊκούρα ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι

Μεγάλο πολιτικό ρίσκο παίρνει η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ενώπιον Κλάους Ρέγκλινγκ και λοιπών εκπροσώπων των δανειστών, δεσμεύτηκε ότι οι στόχοι του προγράμματος διάσωσης είναι σεβαστοί και θα τηρηθούν.

Επί της ουσίας, αυτό που ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών είναι μια μικρή πίστωση χρόνου ώστε να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και το 2020 να υπάρξει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ από 3,5% σήμερα.

Ωστόσο, οι τεχνοκράτες των Θεσμών έχουν πολλές επιφυλάξεις και ζητούν τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, συν τα... ρέστα της περιόδου Τσίπρα. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του υπενθύμισε ότι οι συμφωνίες υπάρχουν για να τηρούνται, ενώ ο επικεφαλής του Euroworking Group, Χανς Φάιλμπριφ, άφησε ανοικτό παράθυρο για μείωση του στόχου.

Το θέμα όμως είναι αν μπορεί ο Χρήστος Σταϊκούρας να περάσει και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2020, αλλά και τη διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα σημερινά επίπεδα.

Γιατί, ο Κλάους Ρέγκλινγκ του είπε ότι μπορεί να φέρει τις φοροελαφρύνσεις, αλλά αφού μειώσει το αφορολόγητο.

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες, αλλά υπάρχουν και οι προεκλογικές υποσχέσεις. Επί της ουσίας, δεσμεύτηκε ότι μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο...

* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου