Κυβερνητικά παιχνίδια: Προεκλογικές παροχές αντί επιστροφών εισφορών σε επαγγελματίες

83

Με περισσό θράσος η κυβέρνηση Τσίπρα και το υπουργείο Εργασίας καθυστερούν την επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα ποσά αυτά για στοχευμένες προεκλογικές παροχές προς συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες που μπορεί να τους στηρίξουν στην κάλπη.

Ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να επιστρέψει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ σε επαγγελματίες, οι οποίοι οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, το... κόλπο προβλέπει τη μη επιστροφή ποσών λόγω μελλοντικού συμψηφισμού υποχρεώσεων. Η επιστροφή εισφορών αφορά το 2018 για τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2017 και απέκτησαν το... 2016.

Η διαφορά έγκειται στο ποσό των εισφορών που κατέβαλλαν πέρσι σε σχέση με αυτές τις οποίες έπρεπε να καταβάλλουν. Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, οι εισφορές που καλούνταν να καταβάλλουν το 2018 έπρεπε να υπολογισθούν με βάση το εισόδημα που δήλωσαν πέρυσι για το 2017. Δεδομένου ότι οι δηλώσεις για το 2017 έγιναν πέρσι στα μέσα του έτους, οι εισφορές υπολογίστηκαν από τον Ιανουάριο του 2018 και έπειτα, προσωρινά με βάση το εισόδημα του 2016.

Η εκκαθάριση των περσινών δηλώσεων αποτέλεσε αρνητική έκπληξη για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς έφερε στο φως θετικές διαφορές μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν για τα εισοδήματα του 2016 έναντι αυτών που έπρεπε να καταβληθούν βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων του 2017. Και αυτό γιατί μία μερίδα μη μισθωτών δήλωσε το 2018 για το 2017 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με εκείνο που δήλωσε πρόπερσι για το 2016. Έτσι, οι εισφορές που έπρεπε να καταβάλλουν το 2018 ήταν χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που κατέβαλλαν.

Η διαφορά τους, πλέον, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας και των εφαρμοστικών εγκυκλίων, πρέπει να επιστραφεί στους δικαιούχους τους, δηλαδή στους μη μισθωτούς οι οποίοι κατέβαλλαν το 2018 υψηλότερες εισφορές σε σχέση με εκείνες που έπρεπε. Τα ποσά πρέπει να επιστραφούν εντόκως (επιτόκιο 6%), αλλά η κυβέρνηση καθυστερεί, προκειμένου να χρησιμοποιήσει (και) το σχετικό ποσό για την κάλυψη αναγκών της εκλογικής της πελατείας, αδιαφορώντας για ένα ακόμη βάρος που "φορτώνει" στους επόμενους.