Κυβερνητικό Προσκλητήριο Μητσοτάκη και σε πρόσωπα της Κεντροαριστεράς (ονόματα)

182

Πολιτικό άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς είναι έτοιμος να κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ, στο πλαίσιο μιας εθνικής συστράτευσης, με στόχο να επιστρέψει η χώρα και η οικονομία στην κανονικότητα, αφήνοντας πίσω της οριστικά τα Μνημόνια.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο  τυχαία δεν ήταν η αναφορά  του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόσφατη συνέντευξη του  ότι ακόμη και με αυτοδυναμία η ΝΔ θα ζητήσει συνεργασίες με άλλα κόμματα.

Του Κώστα Πασίση

Έχοντας αποκλείσει κάθε σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές δυνάμεις που απομένουν  είναι το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ, υπό την προϋπόθεση ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα καταφέρει να βάλει το κόμμα του στο Κοινοβούλιο.

Όπως επισημαίνεται μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει επίσημα  διάλογος με τα προαναφερόμενα κόμματα, ούτε έχει «κλειδώσει» κάποια μετεκλογική συνεργασία, ωστόσο στο παρασκήνιο προετοιμάζεται το έδαφος για να ανοίξει ένας  διάλογος πολιτικής ωριμότητας, όπως απαιτούν οι υπάρχουσες συνθήκες.

Κομβικό ρόλο σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα αναμένεται να παίξουν οι καλές σχέσεις που διατηρούν στελέχη της ΝΔ με βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καλή «χημεία» που δημιουργήθηκε  μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου την περίοδο της συγκυβέρνησης. Γεγονός  που οδήγησε και στις  καλές διαπροσωπικές σχέσεις που διατηρούν σήμερα οι δύο άνδρες.

Την ίδια στιγμή έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, όπως ο Ανδρεας Λοβέρδος ο Νικος Ανδρουλάκης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος οι οποίοι  μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προτιμούν τη σύμπλευση  με την Πειραιώς, βέβαια υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Ανεξάρτητα πάντως από την κατάληξη του όλου σχεδίου για συνεργασία της ΝΔ με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσής, ο Κυριάκος Μητσοτακης κατά το σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου του, θα επιχειρήσει να δώσει ένα στίγμα πολιτικής ευρύτητας στην κυβέρνησή του.

Να περάσει να μήνυμα διεύρυνσης, με αξιοποίηση ικανών και αναγνωρισμένων προσώπων, εκτός των στενών κομματικών πλαισίων.

Στο στενό επιτελείο του προέδρου της ΝΔ το τελευταίο διάστημα ακούγονται ονόματα, όπως του ευρωβουλευτή και συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου, του Αλέκου Παπαδόπουλου, της Άννας Διαμαντοπούλου και άλλων - αν και για την πρώην υπουργό Παιδείας υπάρχουν αντιδράσεις από τη βάση της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αποφασίζει μόνος του, αλλά ακούει και τη βάση του κόμματος που τον εξέλεξε αρχηγό της ΝΔ.