Λαγκάρντ: «Η αναβολή του Brexit παρατείνει την αβεβαιότητα»

132
Λαγκάρντ: «Η αναβολή του Brexit παρατείνει την αβεβαιότητα»

Την εξάμηνη αναβολή που δόθηκε στη Βρετανία προκειμένου να οργανώσει το Brexit, χαιρέτισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι το γεγονός αυτό παρατείνει την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

«Στα θετικά, αυτό βάζει τέλος στον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου, που ήταν μία από τις επιλογές», σχολίασε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τη Κριστίν Λαγκάρντ, θα δοθεί με αυτόν τον τρόπο περισσότερος χρόνος στις εμπλεκόμενες πλευρές στη Βρετανία προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση αλλά και στους οικονομικούς παράγοντες "για να προετοιμαστούν καλύτερα για όλα τα ενδεχόμενα".

Όμως «είναι επίσης προφανές ότι (με την αναβολή) παρατείνεται η αβεβαιότητα και δεν επιλύονται» τα προβλήματα, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα «σκληρό» Brexit.

Το βράδυ της Τετάρτης οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναβάλουν το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Η Συμφωνία Αποχώρησης, στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με τις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η Τερέζα Μέι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.