Λακέρδα στην άλμη

71
Λακέρδα στην άλμη

Για οικογένεια

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Υλικά

- 4 φιλέτα από μεγάλη παλαμίδα (καθαρισμένα, χωρίς το αίμα)

- 1 κιλό χοντρό αλάτι

- Θυμάρι, δεντρολίβανο

- Ηλιέλαιο (όσο χρειαστεί)

- 1 λίτρο περίπου νερό

Εκτέλεση

1. Αναμειγνύετε και χτυπάτε καλά στο μπλέντερ το αλάτι και τα μυρωδικά. Πάνω σε τρυπητό ή σε ταψάκι μιας χρήσης με τρυπούλες, που να χωράει όμως τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο, βάζετε μια γερή στρώση μείγματος αλατιού.

Πάνω σε αυτή, τοποθετείτε τα φιλέτα, το ένα δίπλα στο άλλο και τα σκεπάζετε με το υπόλοιπο αλάτι αλλά δεν γεμίζετε το μπολ, μόνο στις κομμένες επιφάνειες του ψαριού.

Στη συνέχεια, βάζετε το σκεύος σε ταψάκι, για να υποδεχθεί τα υγρά από το ψάρι, σκεπάζετε και αφήνετε τα φιλέτα στο ψυγείο για όσο περισσότερο μπορείτε (2-3 ημέρες)

2. Την ημέρα που θα αποφασίσετε να τα φτιάξετε, ετοιμάζετε μια ελαφριά άλμη. Σε μεγάλη λεκάνη ή μπολ, αδειάζετε 1 λίτρο νερό και προσθέτετε 1-2 κουταλιές σούπας αλάτι.
Βουτάτε εκεί τα ψάρια, αφού τα έχετε ήδη ξεπλύνετε αρκετές φορές από τα πολλά αλάτια (αφαιρείτε και το δέρμα) και τα αφήνετε για μερικές ώρες να αποκτήσουν την αλμυρότητα που θέλετε (το σωστό είναι να τα αφήσετε κάποιες μέρες στην άλμη).

Τέλος, βάζετε τα φιλέτα σε βάζα και τα διατηρείτε στο ψυγείο αφού τα γεμίσετε με όσο ηλιέλαιο χρειάζεται ώστε να τα σκεπάζει.