Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για το σεισμό στη Ν. Μάκρη- «Το συγκεκριμένο ρήγμα δεν δίνει μεγάλες δονήσεις»

21

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την Αττική το πρωί της Τετάρτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο σεισμός ήταν εντάσεως 3,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ενώ 3,6 Ρίχτερ δείχνει η πρώτη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου.

Η δόνηση, ωστόσο, έγινε αισθητή σε όλη την Αττική, ξυπνώντας μνήμες από τον ισχυρό σεισμό 5,3 που «χτύπησε» την πρωτεύουσα στα μέσα του Ιουλίου.

Πάντως σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, ουδεμία σχέση με τον σεισμό της 19ης Ιουλίου δεν έχει η σεισμική δόνηση που πραγματοποιήθηκε.

«Ο σεισμός είχε μέγεθος 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» και όπως τόνισε έγινε σε θαλάσσια περιοχή λίγο έξω από το Μάτι.

«Μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, δεν δίνει μεγαλύτερους», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Οπως επισήμανε στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει έντονη σεισμικότητα και «δίνει» μικρά μεγέθη. «Τα ρήγματα αυτά δεν μπορούν να δώσουν μεγάλα μεγέθη», είπε, προσθέτοντας ότι παρακολουθούν το φαινόμενο.

Ο κ. Λέκκας επισήμανε πως δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ της 19ης Ιουλίου στην Πάρνηθα. «Είναι ανεξάρτητα κέντρα», υπογράμμισε.

Το ενεργό ρήγμα του Ευβοϊκού

Το ενεργό ρήμα του Ευβοϊκού είναι ένα από τα 25 άγνωστα ρήγματα  που υπάρχουν στην Αττική και που προκαλούν ανησυχία σε γεωλόγους και σεισμολόγους.

Πρόκειται για ρήγματα τα οποία έχουν καταγραφεί μετά τον καταστροφικό σεισμό τον Σεπτέμβριο του 1999 και έχουν εντοπιστεί στον Νότιο Ευβοϊκό, το Πόρτο Ράφτη και τη Νέα Μάκρη, τον Σαρωνικό, τον Κορινθιακό, τη Βόρεια Πάρνηθα και την Κακιά Σκάλα.

Το ρήγμα του Ευβοϊκού εκτείνεται από τις Αλκυονίδες στον Κορινθιακό κόλπο, πηγαίνει προς τη Θήβα και καταλήγει στο νότιο Ευβοϊκό.

Το συγκεκριμένο ρήγμα βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από αυτό της Αταλάντης, και δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Ρήγμα με περιορισμένο σεισμικό δυναμικό

Πρόκειται επίσης για ένα μικρό ρήγμα που υπολογίζεται πως έχει βάθος πέντε έως δώδεκα χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους το ρήγμα αυτό προέρχεται από ένα υποθαλάσσιο ρήγμα με διεύθυνση από Ανατολή προς Δύση σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων βόρεια της Χαλκίδας και είναι σχεδόν κάθετο με αυτό της Αταλάντης.

Σημειώνεται πως στο ρήμα του Ευβοϊκού το σεισμικό του δυναμικό είναι περιορισμένο, δηλαδή δεν μπορεί να δώσει μεγάλα μεγέθη.

Ως προς αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι ιστορικά δεν έχει ποτέ καταγραφεί μεγάλος σεισμός εκεί.

Λίγο ανατολικότερα μόνο, προς τα Ψαχνά της Εύβοιας, τη διετία 2001-2003 υπήρξε παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα η οποία κατέληξε με μέγεθος 4,9 ή 5 Ρίχτερ.

Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη δυναμικότητα στην περιοχή.