Λήγει σήμερα η προθεσμία για τα μηχανογραφικά των Πανελληνίων- Καμία παράταση

182

Λήγει, σήμερα, η προθεσμία για την τελική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψήφιους των Πανελληνίων 2019.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η σημερινή προθεσμία είναι οριστική και καμία αλλαγή δεν θα γίνει δεκτή μετά το πέρας αυτής.

Μετά από αυτό θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων.

Οι υποψήφιοι θα έχουν στο εξής πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου. Αντιστοίχως, οι υποψήφιοι μπορούν να τυπώσουν την οριστικοποιημένη μορφή ή να την αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2019, όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση και όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Οι παγίδες του μηχανογραφικού

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους υποψήφιους, καθώς οι «παγίδες» είναι πολλές. Αυτό συμβαίνει διότι έχει αλλάξει δραματικά το τοπίο των τμημάτων, εξαιτίας της αλλαγής τίτλων των τμημάτων, αλλά της κατάργησης των ΤΕΙ.

Τα στοιχεία των Πανελληνίων 2019, πάντως, δείχνουν πτώση των βάσεων στο 2ο πεδίο των θετικών επιστημών, αλλά και στο 3ο επιστημών υγείας, ζωής. Σταθερές αναμένεται να είναι στο 1ο πεδίο ανθρωπιστικών σπουδών, ενώ μικρές αυξομειώσεις θα υπάρξουν στο 4ο επιστημονικό πεδίο σπουδών οικονομίας και πληροφορικής.