Λίβυο κατηγορούν τον Σάρατζ ότι πληρώνει μισθοφόρους με έσοδα από το πετρέλαιο (βίντεο)

376

Διαδηλωτές απο την ανατολική Λιβύη -στην οποία αδιαμφισβήτητος ηγέτης είναι ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ- μπήκαν στο λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου της Ζουεϊτίνα, στα νοτιοδυτικά της Βεγγάζης και ανακοίνωσαν ότι το κλείνουν, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έναν μηχανικό.

Ηγέτες φυλών από την ανατολική και τη νότια Λιβύη ζήτησαν χθες Πέμπτη να κλείσουν οι τερματικοί σταθμοί, διαμαρτυρόμενοι επειδή, όπως λένε, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές.

Όπως μετέδωσε πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα Guardian, 2.000 Σύροι μαχητές έχουν ταξιδέψει από την Τουρκία, ή πρόκειται να φτάσουν σύντομα, για να πολεμήσουν στα πεδία μάχης.

Η παράταξη των μαχητών έλαβε χώρα αφότου η Τουρκία συμφώνησε τον περασμένο μήνα να παρέχει βοήθεια στον Λίβυο πρωθυπουργό, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΟΗΕ, ενάντια στην πολύμηνη καμπάνια του αντιπάλου του, πολέμαρχου, Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Άγκυρα έχει υποστηρίξει τη συριακή αντίσταση από τις πρώτες μέρες της μάχης εναντίον του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, ακόμα και όταν η «ομπρέλα» του Ελεύθερου Συριακού Στρατού αποδυναμώθηκε και κατακερματίστηκε από εσωτερικές διαμάχες καθώς και εξαιτίας της ανάπτυξης ισλαμιστικών στοιχείων μέσα σε ομάδες ανταρτών.

Η Τουρκία, τώρα, χρησιμοποιεί τους ίδιους αντάρτες μαχητές ως «πληρεξούσιους» εναντίον δυνάμεων καθοδηγούμενων από Κούρδους, παρά τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.