Lockdown: Έρχεται παράταση δύο εβδομάδων στην Αττική

165
Προ των πυλών βρίσκεται το σκληρό lockdown λόγω της αύσησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η σημερινή και η αυριανή ημέρα είναι κρίσιμες για την απόφαση για παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική.

Μία εβδομάδα συμπληρώνεται από τότε που επιβλήθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και το ενδεχόμενο παράτασης τους είναι πολύ πιθανό.

Οι πολιτικές και υγειονομικές Αρχές αναμένουν τα σημερινά και τα αυριανά επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για το αν θα παραταθεί το lockdown.

H πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), συνηγορούν στο ότι είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό το σενάριο να χρειαστεί περαιτέρω χρόνος για την Αττική προκειμένου να βγει από την «κόκκινη» ζώνη.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση της Τετάρτης περιέγραψε την κατάσταση στα νοσοκομεία λέγοντας πως η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid στην επικράτεια φτάνει τις 351 από τος 656, κάτι που σημαίνει πως 305 είναι κενές, ενώ στην Αττική από τις συνολικά 240 κλίνες οι 204 είναι κατειλημμένες και έχουν μείνει 36 κενές. Την ίδια ώρα, όπως είπε, εμφανίζεται επιδημιολογική επιβάρυνση και σε περιοχές εκτός της Αττικής.

Ο υπουργός, είπε πως οι περιοχές που ανησυχούν είναι οι: Αχαΐα, Αργολίδα, Κορινθία, Ηλεία, Εύβοια, Βοιωτία, Χαλκιδική, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Κεφαλονιά, Θάσος και Κάρπαθος.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να επιβληθούν και σε άλλες περιοχές οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως η Κάλυμνος και τα Γιάννενα.

Η Κάλυμνος ειδικά αποτελεί μία ειδική περίπτωση αφενός γιατί πρόκειται περί νησιού και αφετέρου γιατί εδώ και αρκετές ημέρες εμφανίζει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις ημερήσιες αναφορές.

Ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, εκτίμησε ότι το lockdown θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως είναι υγειονομικά ασφαλές είναι να πάμε σε παράταση του lockdown.

Πάντως, ο στόχος για την 1η Μαρτίου δεν έχει εγκαταλειφθεί όπως είπε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Η προδιάθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει εκ νέου η αγορά και να λειτουργήσει η κοινωνία από την 1η Μαρτίου», είπε σε συνέντευξή του στον Alpha αφήνοντας έτσι παράθυρο για την επαναλειτουργία καταστημάτων του λιανεμπορίου με click away και click inside και ορισμένων ακόμη δραστηριοτήτων όπως τα σχολεία.

«Θα προχωρήσουμε με συνετά βήματα, αλλά θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου εφόσον μας δώσει το πράσινο φως και η επιτροπή», ανέφερε o υπουργός.

Πάντως, παρά τις τοποθετήσεις αλλά και τις εισηγήσεις των επιστημόνων, τα δεδομένα αναμένεται να εξεταστούν διεξοδικά στην σύσκεψη της Παρασκευής όποτε και αναμένεται να καταλήξουν στην τελική τους πρόταση η οποία και θα μεταβιβαστεί στο κυβερνητικό επιτελείο το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις -και  πιθανόν να προχωρήσει στις ανακοινώσεις.

Τι σημαίνει lockdown σε Γιάννενα και Κάλυμνο:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, ισχύει η τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες
πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός των σχολείων ειδικής αγωγής.

Για τις μετακινήσεις με Ι.Χ. και ταξί, επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες.

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων κ.α. χωρίς την παρουσία πιστών. Σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπονται έως εννέα άτομα.

Αναφορικά με τις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.

Ανοιχτά καθαριστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, ΚΤΕΟ και συνεργία οχημάτων.

Ακόμα,λειτουργούν τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων, τα pet shops, οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την επισκευή, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπων.

Με ραντεβού η εξυπηρέτηση πολιτών στα καταστήματα οπτικών /ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν ραντεβού. Αντίστοιχα, κατόπιν ραντεβού η εξυπηρέτηση και στα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού.

Επίσης, κανονικά θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση λιανικής πώληση με τη μέθοδο e-shop.