Lockdown: Καθυστερεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Τι θα γίνει το Πάσχα

107
Το «πράσινο φως» άναψε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία με τους διασωληνωμένους και νοσηλευόμενους με κορωνοϊό, πάει πιο πίσω το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα, καθώς η κατάσταση δυσκολεύει να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Έτσι, είναι αβέβαιο το Πάσχα στο χωριό.

Χθες κατά δεκάδες έφταναν τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία, μεταφέροντας νέους ασθενείς.
Ακόμα, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν δυστυχώς τους 700, ενώ είναι ενδεικτικό ότι προχθές καταγράφηκαν 159 εισαγωγές μόνο στην Αττική.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται πλέον μακρινός στόχος είναι και αυτός της 5ης Απριλίου, αφού κυβέρνηση και επιστήμονες θεωρούν πως δεν επαρκεί ο χρόνος προκειμένου η ύφεση που πιθανολογείται πως θα εμφανιστεί στα κρούσματα τα επόμενα 24ωρα να αποτυπωθεί και στο ΕΣΥ.

Υπό το βάρος των επιδημιολογικών δεδομένων θεωρείται δεδομένη η εισήγηση για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Κατά τη σημερινή της τακτική συνεδρίαση η Επιτροπή θα αξιολογήσει όπως κάθε Παρασκευή τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν θα εισηγηθεί το άνοιγμα κάποιας οικονομικής δραστηριότητας.

Η 29η Μαρτίου «απομακρύνθηκε» ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να διεμήνυαν πως το καλεντάρι πλέον δείχνει 5 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να διστάζουν να βάζουν τον πήχη ακόμα πιο μακριά αφού κατανοούσαν ότι εάν χρειαστεί μία εβδομάδα ακόμη, δηλαδή έως τις 12 Απριλίου, δεν πρόκειται να βιαστούν για να διακινδυνεύουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Πάντως, η ανάλυση των λυμάτων δείχνει, τουλάχιστον, μια τάση σταθεροποίησης. Τάση που πρέπει να εδραιωθεί για να αρχίσουμε να ελπίζουμε σε μείωση των κρουσμάτων και επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Από το κυβερνητικό επιτελείο έχουν κάνει σαφές πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα, αλλά την ίδια ώρα κάθε βήμα που επιλέγεται να γίνει έχει ως στόχο να μην μας φέρει προ πισωγυρίσματος. Κοινώς το δόγμα «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει» παίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, στο διάστημα που ακολουθεί οι επιστήμονες θα έχουν χρόνο να εξετάσουν και το κατά πόσο θα επηρεαστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας από την μερική χαλάρωση που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Kάθε προγραμματισμός φαίνεται πως πλέον συμπαρασύρεται όσο το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθυστερεί. Σχολεία, εστίαση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν τα καταστήματα να σηκώσουν ρολά για να πάρουν και αυτά σειρά με ορίζοντα το Πάσχα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί πριν το Πάσχα να δει την αγορά να λειτουργεί στο σύνολό της, έστω και υπό το καθεστώς αυστηρών περιορισμών.

Ένας από τους στόχους είναι η απελευθέρωση μετακινήσεων από νομό σε νομό που θα επέτρεπε στους πολίτες να κάνουν τις γιορτές τους στο χωριό.

Αν και οι επιστήμονες έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που έχει θέσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σύμφωνα με την οποία, δεν είμαστε σε θέση ακόμη να θέσουμε στόχους τόσο μακρινούς.