Lockdown: Ξεκινάει από το Σάββατο η χαλάρωση των μέτρων

177
Τι ισχύει για το όριο των δύο χιλιομέτρων εντός του δήμου και για τους κωδικούς «4» και «6»

Πότε θα ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο, τι θα γίνει με τις μετακινήσεις

Από το Σάββατο ξεκινάει, όπως όλα δείχνουν, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να σταματήσει να ισχύει η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των γυμνασίων και λυκείων.

Οι επιστήμονες συλλέγουν τα δεδομένα που αφορούν στην επιδημιολογική καμπύλη αλλά και την πίεση στα νοσοκομεία και αναμένεται την Τετάρτη να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο άρσης ορισμένων εκ των περιορισμών.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη με τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει τους 738, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην ενημέρωση της Δευτέρας, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι ευελπιστούν πως βιώνουμε μέρα με την ημέρα την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας. Εφόσον αυτό συμβεί τότε τις επόμενες ημέρες αναμένεται σταδιακή μείωση των ημερησίων κρουσμάτων και σε δεύτερο χρόνο η αποσυμπίεση του ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα κυβέρνηση και επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά πως η κατάσταση ως έχει με το lockdown σε αυτή του την μορφή δεν αποδίδει όσο θα μπορούσε κυρίως λόγω της συσσωρευμένης κόπωσης των πολιτών μετά από έναν χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αναμένεται να καταλήξει στην εισήγησή της η οποία θα δοθεί στην κυβέρνηση προκειμένου να γίνουν άμεσα, την ίδια μέρα, ή την επόμενη (Πέμπτη) οι ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο αναμένεται να ισχύσει άμεσα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η χώρα με σύμμαχο τον καλό καιρό, τον εμβολιασμό αλλά και την όποια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, μπορεί να ευελπιστεί σε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο καλοκαίρι.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου αναμένεται να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Με δεδομένες τις εικόνες που είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο και τους πολίτες λόγω καιρού να επιλέγουν την βόλτα τους σε παραλιακά μέτωπα γίνεται σαφές πλέον πως το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τα όρια του οικείου δήμου δεν μπορεί να λάβει παράταση.

Άλλωστε από το πρόσφατο πακέτο χαλάρωσης των μέτρων, κατά κάποιο τρόπο το μέτρο αυτό «δοκιμάστηκε» αφού οι πολίτες μπορούσαν να φύγουν από τα όρια του δήμου τους στέλνοντας 6 στο 13033 με την αιτιολόγηση πως μεταβαίνουν σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής.

Από Δευτέρα το λιανεμπόριο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα φαίνεται πως καταλήγουν οι επιστήμονες από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο και πιθανότατα τα μικρά καταστήματα.

Σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας τους, η λύση του click away, φαίνεται να μην είναι πλέον στο τραπέζι και αυτό που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας να αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων με μόνο περιορισμό από μέρους τους τον αριθμό των πελατών εντός των χώρων βάσει τετραγωνικών.

Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν στέλνοντας μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα και έπειτα να ακολουθήσουν τα εμπορικά κέντρα.

Τα σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως προς το παρόν. Αυτό συμβαίνει γιατί στην Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχαν συνδέσει την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με την διενέργεια των self tests. Η προμήθειά τους λοιπόν θα κρίνει και το πότε τα σχολεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους.

Στην παρούσα φάση, φαίνεται πως στο κυβερνητικό επιτελείο θα επιθυμούσαν λιανεμπόριο και σχολεία να επαναλειτουργήσουν μαζί, ωστόσο ειδικά για το δεύτερο, η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το πότε τα self tests θα έχουν φτάσει στην χώρα μας.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που έχουν μείνει περισσότερο καιρό κλειστά.

Σε δεύτερη φάση, πιθανότατα μετά το Πάσχα, θα ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Έτσι, με δεδομένες και κάποιες προτάσεις από τους επιστήμονες πως δεν θα είχε αρνητική επίπτωση τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά φαίνεται πως το άνοιγμα θα γίνει κλιμακωτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, εάν δεν επιλεγεί η 5η Απριλίου τότε θα μετατεθεί για τις 12, ή για τις 8, δηλαδή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάσει την Τετάρτη το πρωί, τότε ακόμα και αν οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση γίνουν μία μέρα μετά, θα είναι γνωστό από το ρεπορτάζ το πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εστίαση

Στη συνέχεια, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των γυμνασίων και των λυκείων σειρά θα πάρει η εστίαση. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η εστίαση να ανοίξει πριν το Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους. Το άνοιγμα θα αφορά τις καφετέριες και τα εστιατόρια και όχι τα μπαρ, τα οποία πιθανότατα θα ανοίξουν τον Μάιο. Πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος της εστίασης είναι η 12η και 19η Απριλίου.

Όταν θα ανοίξει η εστίαση αναμένεται να καταργηθεί και η αποστολή μηνύματος SMS στο 13033.