Κορωνοϊός:Η εισήγηση των ειδικών για νέα μέτρα-Ανακοινώσεις το απόγευμα από Χαρδαλιά

105
Στην εξειδίκευση των μέτρων που θα εφαρμοστούν από αύριο, ημέρα που η Αττική μπαίνει σε σκληρό lockdown μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, προχωρά αυτή την ώρα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο” επιδημιολογικά εισηγείται η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων

Στη συνεδρίαση τέθηκε η πρόταση για γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, αλλά δεν έγινε δεκτή, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο επίκεντρο των ειδικών βρίσκονται οι επιβαρυμένες περιοχές και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε αυτές για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών, η Κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Τα νέα μέτρα για την ανακοπή της διασποράς του κορωνοϊού θα ανακοινωθούν το απόγευμα.

Την ανακοίνωση των νέων μέτρων θα κάνει στις 18:00 ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα παρευρεθεί στην καθιερωμένη ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλιας.

Το σκληρό lockdown στην Αττική και σε άλλες “κόκκινες” περιοχές πρόκειται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου και δεν αποκλείεται να ισχύσει σε όλη την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές.

Πελώνη: Μετακινήσεις μόνο με τα πόδια με τον κωδικό 6

Αλλαγές στον κωδικό μετακίνησης 6 φέρνει η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανακοπής της διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, γίνονται σκέψεις να επιτρέπονται μόνο με τα πόδια οι μετακινήσεις με τον κωδικό 6 και όχι με το αυτοκίνητο .

Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος απέκλεισε τα σενάρια καθολικού lockdown.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ, Αριστοτελία Πελώνη, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας. 

Ακόμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6, ήτοι να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο. 

Περιορισμός των μετακινήσεων

Από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του lockdown τον περασμένο Νοέμβριο είχε γίνει αντιληπτό πως ένας σημαντικός παράγοντας στην αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού είναι οι μετακινήσεις των πολιτών. Σήμερα, η συζήτηση για την απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο φαίνεται να μπαίνει ξανά στο τραπέζι, ωστόσο λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της Αττικής.

Το προηγούμενο διάστημα αν και είχε συζητηθεί το μέτρο, εγκαταλείφθηκε επί της ουσίας λόγω της αδυναμίας επιτήρησής του και φυσικά της μητροπολιτικότητας της περιοχής της πρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο αυτό αν και συζητείται και δεν έχει βγει από το τραπέζι, φαίνεται πως προκρίνονται άλλες πιο «έξυπνες λύσεις» για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις μεγάλης απόστασης εντός της Αττικής.

Οι σκέψεις για την απαγόρευση μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα

Όπως όλα δείχνουν, στο τραπέζι της συζήτησης είναι η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα και η επέκταση του μέτρου έως τις 21:00 όλες τις ημέρες.

Μπορεί το μέτρο να εφαρμόστηκε, ωστόσο παρατηρήθηκε συνωστισμός όλες τις υπόλοιπες ώρες, σε σούπερ μάρκετ, πάρκα και παραλίες.

Κάποιοι θέλουν αυστηρότερα και οριζόντια μέτρα φαίνεται να έχουν προτείνει ακόμα και την απαγόρευση κάθε κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα με τις μόνες επιτρεπόμενες να είναι το σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο.