Καθυστερεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου-Tα τελευταία σενάρια για σχολεία και εστίαση

135
Σήμερα οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο

Η σταδιακή «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων του lockdown μέχρι το Πάσχα είναι στόχος της Κυβέρνησης.

Οι τομείς της Αγοράς και της Κοινωνίας θα ανοίγουν σταδιακά, εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Μετά την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής αναμένεται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα κατά σειρά το λιανεμπόριο, τα σχολεία και η εστίαση.

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί προκειμένου να διαφανεί πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υλοποίηση του επόμενου στόχου που είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Η επιθυμία είναι το Πάσχα η Aγορά να λειτουργεί πλήρως, έστω και με συγκεκριμένους κανόνες.

Στο πλαίσιο αυτό, αυτή την εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αποφανθούν κατά πόσο η επιδημιολογική εικόνα επιτρέπει άνοιγμα της Αγοράς στις 29 Μαρτίου, μία ημερομηνία που είχε συζητηθεί πολύ το προηγούμενο διάστημα.

Ο υφυπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ληφθούν την Παρασκευή, αφού πρώτα εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και ειδικά την Τρίτη και την Τετάρτη.

Αντίστοιχη τοποθέτηση έγινε και από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου και ανέφερε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.

Ωστόσο, η κατάσταση στο ΕΣΥ και η κορύφωση της πορείας των κρουσμάτων η οποία ακόμη δεν έχει έρθει σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς φαίνεται πως μεταθέτει το άνοιγμα των καταστημάτων κατά μία εβδομάδα.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό να μετατεθεί για τις 5 Απριλίου, προκειμένου να έχει φανεί και το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τοποθέτηση του καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλου που είναι μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, πως είναι πολύ δύσκολο να αποφασιστεί άνοιγμα του λιανεμπορίου με 2.000 κρούσματα την ημέρα.

Πάντως, όταν το λιανεμπόριο ανοίξει, αυτό θα συμβεί με μήνυμα στο 13032 και πιθανότατα θα επιλεγεί το click away και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί η αγορά με περιορισμό μόνο ως προς τα τετραγωνικά του καταστήματος.

Μετά το λιανεμπόριο σειρά παίρνουν τα σχολεία. Το σενάριο «μιλάει» για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στις 12 Απριλίου. Όσο για τα Δημοτικά, το κουδούνι σχεδιάζεται να χτυπήσει ξανά στις 19 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

Πάντως, ακόμη δεν υπάρχει βεβαιότητα για τίποτα αφού όπως έχει τονιστεί αρκετές φορές από κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει προς το παρόν εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες.

Η διαφαινόμενη παράταση στην ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου φέρνει πιο πίσω και το πότε θα σηκώσει ρολά η εστίαση. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες πιθανότατα να ανοίξουν στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι.