Lockdown: Το σχέδιο για σταδιακή χαλάρωση - Τα τελευταία σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση, γυμναστήρια

127
Lockdown: Το σχέδιο για σταδιακή χαλάρωση - Τα τελευταία σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση

Το σχέδιο για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και λήξη του lockdown επεξεργάζεται η Κυβέρνηση. Παράλληλα, οι πολιτικές και οι υγειονομικές Αρχές παρακολουθούν καθημερινά τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Όπως όλα δείχνουν το lockdown θα παραταθεί για ακόμη έξι ημέρες. Αν γίνει αυτό το lockdown δεν θα λήξει στις 16 Μαρτίου αλλά στις 22 Μαρτίου.

Ο πρώτος τομέας που αναμένεται να ανοίξει είναι εκείνος του λιανεμπορίου, έπειτα σειρά θα πάρουν τα σχολεία, πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια που είναι κλειστά για περισσότερο καιρό και έπειτα δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Στόχος είναι οι δύο παραπάνω τομείς να ανοίξουν μέχρι τέλος του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν στις 29 Μαρτίου και τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν στις 5 Μαρτίου.

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ανοίξει η εστίαση και συγκεκριμένα, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες, μόνο με τραπεζάκια έξω. Πιθανότερες ημερομηνίες για άνοιγμα της εστίασης είναι 12 και 19 Απριλίου. Τα μπαρ είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν τον Μάιο ή τον Ιούνιο, κάτι που πιθανότατα θα γίνει και με τα γυμναστήρια.

Τα κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες, έχουν «αποκαλύψει» τον σχεδιασμό τους μιλώντας για επιθυμία να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα μετά τα μέσα Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6» την Δευτέρα, τόνισε πως η Κυβέρνηση εξετάζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ' όλα το λιανικό εμπόριο.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών», ανέφερε ο Χρηστος Σταϊκούρας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποίο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε πως «προσβλέπουμε ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν από το τέλος Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ και τα γυμνάσια και τα λύκεια ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν πριν από το τέλος του μήνα».

Πάντως, η προσπάθεια της Κυβέρνησης για χαλάρωση του lockdown παρά την πίεση που προκαλούν τα «μαθηματικά» της πανδημίας και η καλλιέργεια κλίματος αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων δεν αποβλέπει μόνο στο να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους πολίτες οι οποίοι έχουν εμφανή σημάδια κόπωσης από την συμπλήρωση ενός έτους πανδημίας. Η οικονομία προκαλεί έναν έξτρα «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στον «ΘΕΜΑ 104,6» το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200-250 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισεκατομμύρια και με τα 520 εκατομμύρια να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισεκατομμύρια είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα και τα νέα από την εστίαση δεν είναι καλά, αφού συμπληρώνει τέσσερις μήνες λουκέτου και πάει για τους πέντε. Ο κλάδος, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, έκλεισε το 2020 με απώλειες 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ ή με μείωση τζίρου κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2019.

Από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) προκύπτει ότι για εννέα στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών το 2020 ήταν 51,7%.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, το 43,24% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα, το 8,11% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για λιγότερο από ένα μήνα, για το 14,19% φτάνουν τα χρήματα για ένα μήνα ακόμη και το 16,22% έχει ταμειακά διαθέσιμα για δύο μήνες ακόμη.

Το λιανεμπόριο

Το λιανεμπόριο αναμένεται να λειτουργήσει μέσω του 13032, της νέας εφαρμογής για SMS την οποία έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέσω κενού μηνύματος οι πολίτες θα λαμβάνουν επιβεβαίωση για να μεταβούν για τα ψώνια τους, μία επιβεβαίωση η οποία θα διαρκεί τρεις ώρες και θα εκδίδεται μόνο μία φορά την ημέρα, αφού σε απόπειρα νέας αποστολής SMS από τον πολίτη, αυτός θα λαμβάνει απάντηση πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία μόνο μία φορά την ημέρα.

Οι σκέψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι δύο. Αν και η επιθυμία θα ήταν από την πρώτη στιγμή οι καταναλωτές να μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματα, τα οποία θα καθορίζουν μέγιστο αριθμό πελατών βάσει των τετραγωνικών τους, η εικόνα της πανδημίας φέρνει σε πρώτη φάση το σενάριο του click away ή click in shop να μοιάζει πιο βιώσιμο. Έτσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων το λιανεμπόριο θα ανοίξει στις 22 Μαρτίου με click away και στη συνέχεια σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπεί και η φυσική παρουσία των καταναλωτών εντός των καταστημάτων.

Τα σχολεία

Η δεύτερη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους, μία εβδομάδα μετά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες. 

Δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και στη συνέχεια τα δημοτικά. Ειδικά στα Λύκεια θα δοθεί όπως φαίνεται απαραίτητα, προτεραιότητα καθώς πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η εστίαση

Στην συνέχεια, σειρά έχει η εστίαση η οποία δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από τις 10 Απριλίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 19η και όταν αυτό συμβεί, οι κανονισμοί θα είναι αυστηροί, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα επιτρέπονται οι πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους και εκεί θα υπάρχουν επίσης περιορισμοί στους πόσους θα κάθονται σε ένα τραπέζι. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξει και στις 12 Απριλίου.

Οι συγκεκριμένες δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού στην Κυβέρνηση θέλουν προλάβουν τα μαγαζιά το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά τη 12η Απριλίου.

Από τον σχεδιασμό δεν θα μπορούσε να λείπει και ο τουρισμός ο οποίος φαίνεται, με δεδομένη την πτώση των κρουσμάτων, τον καλό καιρό και φυσικά τον εμβολιασμό ο οποίος, όπως φαίνεται θα έχει επιταχυνθεί ήδη από τον Απρίλιο, θα μπορεί να ανοίξει στα μέσα Μαΐου.

Το ακριβές πλαίσιο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αφού στην εξίσωση υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως η επιδημιολογική εικόνα των χωρών προέλευσης των τουριστών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού κ.α.