Μαγειρίτσα

94
Μαγειρίτσα

Για 6 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 70 λεπτά

Υλικά

- 1 αρνίσια συκωταριά (και τα έντερα)

- 8-9 φρέσκα κρεμμυδάκια (σε ροδέλες)

- Μισό ματσάκι άνηθος (ψιλοκομμένος)

- 1 λίτρο ζεστό νερό (ή σπιτικός ζωμός κρέατος, ζεστός)

- Μισό φλιτζάνι ρύζι

- Αλάτι, πιπέρι, ξίδι

- Ελαιόλαδο (ή βούτυρο)

- Μαρούλι (καθαρισμένο, ψιλοκομμένο)

- Χυμός από 2-3 λεμόνια

- 2 κρόκοι αυγών

- 2 κουταλάκια σούπας κορν φλάουρ

Εκτέλεση

1. Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό τα εντεράκια και τα εντόσθια. Τα ζεματάμε σε καυτό νερό με λίγο ξίδι, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μικρομεσαία κομμάτια.

Στη συνέχεια και αφού έχουν στεγνώσει καλά, τα τσιγαρίζουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο, μαζί με τα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε το ζεστό νερό (ή τον ζωμό, ζεστό), τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 περίπου λεπτά, με τη κατσαρόλα σκεπασμένη. Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, ρίχνουμε στη μαγειρίτσα το ρύζι, καλά πλυμένο και στραγγισμένο, ενώ αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό ή ζουμί.

Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε με σκεπασμένη τη κατσαρόλα και 10-12 λεπτά πριν ετοιμαστεί το ρύζι ρίχνουμε τα μαρούλια (τα θέλουμε τραγανά και όχι λιωμένα).

2. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό. Έπειτα, χτυπάμε καλά τους κρόκους σε μπολ και προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια αλλά και το κορν φλάουρ, χωρίς να σταματήσουμε ούτε λεπτό το χτύπημα.

Παίρνουμε ένα φλιτζάνι από το ζουμί της ζεστής σούπας και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα αυγού-λεμονιού, συνεχίζουμε να χτυπάμε και αδειάζουμε το αυγολέμονο στη κατσαρόλα.

Ανακινούμε το σκεύος για να πάει παντού και αφήνουμε τη σούπα στο μάτι της κουζίνας για 2-3 λεπτά ακόμα.