Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ ισχυρών ενεργειακών ομίλων - Ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ

524
Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ ισχυρών ενεργειακών ομίλων

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι ισχυροί ενεργειακοί όμιλοι ενόψει ραγδαίων εξελίξεων που θα προκαλέσει ριζικές αλλαγές στον ζωτικό τομέα της ενέργειας.

Το πελατολόγιο της ΔΕΗ που θα περάσει σε ιδιώτες σε συνδυασμό με την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ενδεχομένως υδροηλεκτρικών σταθμών έχει κινητοποιήσει τα ενεργειακά μεγαθήρια τα οποία επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.

Νέες συμμαχίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όμιλοι Βαρδινογιάννη, Κοπελούζου και Μυτιληναίου βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται να αποφευχθεί ένας εμφύλιος των ισχυρών παιχτών στον χώρο της ενέργειας.

Στην κατεύθυνση αυτή άρχισαν να διαμορφώνουν συμμαχίες σε πολιτικό και εκδοτικό επίπεδο με στόχο, αφ’ ενός να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους και αφ’ ετέρου να ενισχύσουν το μερίδιο στην αγορά.

Οι Δημήτρης Κοπελούζος και Ευάγγελος Μυτιληναίος εμφανίζονται ανήσυχοι από την επεκτατική πολιτική που ακολουθεί ο Όμιλος Βαρδινογιάννη στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η δύναμη κρούσης που έχει αποκτήσει σε επίπεδο τηλεόρασης, αφού διαθέτει δύο κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, το STAR και τον ALPHA και η μεγάλη επιρροή σε Μέσα Ενημέρωσης, στα οποία δεν έχει άμεση ιδιοκτησιακή σχέση αναγκάζουν τους υπόλοιπους ενεργειακούς ομίλους να αναζητήσουν συμμαχίες σε άλλους εκδοτικούς ομίλους, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να αποκτήσουν δικές τους εκδοτικές δραστηριότητες.

Παράπλευρες απώλειες

Η δύναμη κρούσης που διαθέτει ο Όμιλος Βαρδινογιάννη στα Μέσα Ενημέρωσης σε συνδυασμό με την εξασφάλιση άδειας για αποθήκευση υγροποιημένου αερίου στους Άγιους Θεόδωρους έχουν συσπειρώσει τους αντίπαλους ομίλους παρά τις διαφορές που τους χωρίζουν.

Γι’ αυτό δεν αποκλείεται σύντομα να διαμορφωθούν συμμαχίες από επιχειρηματικά συμφέροντα που είχαν για χρόνια αντιπαλότητα.

Το σίγουρο είναι, ότι σύντομα θα ξεσπάσει άγριος «πόλεμος», γιατί τα συμφέροντα που διακυβεύονται στον χώρο της ενέργειας είναι τεράστια.

Ο «πόλεμος» αυτός θα έχει παράπλευρες απώλειες, αφού αναγκαστικά θα εμπλακούν πολιτικοί παράγοντες, αλλά και εκδοτικοί όμιλοι που είναι συνδεδεμένοι με μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους.