Μαξίμου: «Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης o Τσίπρας»

307
Μαξίμου: Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης o Τσίπρας

Την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σχολίασαν κυβερνητικές πηγές. Οι κυβερνητικοί κύκλοι τόνισαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «για άλλη μια φορά εκτός θέματος».

«Για άλλη μια φορά εκτός θέματος ο κ. Τσιπρας. Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης που απαιτούν οι Έλληνες. Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται ότι δεν έφθασε σε αυτόν. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του Πρωθυπουργού», ανέφεραν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι πρωτοβουλίες για τα ελληνοτουρκικά που πρότεινε ο Τσίπρας

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική...Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε».

Αναφερόμενος στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι "εμείς στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων. Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν. Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε. Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες.

Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές. Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Και είναι θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το State Department και τους εταίρους μας".

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αποδέχτηκε έστω και μερικώς τις δυο.

"Παραμένουν όμως δύο κορυφαία ζητήματα, που θα πρέπει έστω και αυτή την τελευταία στιγμή να γίνουν κατανοητά από την Κυβέρνηση. Το πρώτο έχει να κάνει με την επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού.

Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα" και κατέληξε λέγοντας ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο σημερινό νομοσχέδιο είναι "ακριβώς η στάση που είχαμε απέναντι στους απόδημους τα τεσσεράμισι χρόνια που ήμασταν Κυβέρνηση”.