Μαξίμου: «Ζητάμε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία»

421
Ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία ζητάει η ελληνική Κυβέρνηση. Ακόμα, στην Κυβέρνηση περιμένουν να δουν να αποτυπώνεται με τον πλέον καθαρό τρόπο η καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας μέσα από το κείμενο Συμπερασμάτων, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί είτε απόψε αργά το βράδυ είτε αύριο, Παρασκευή. νωρίς το πρωί. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σε συνέχεια των αποφάσεων των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Ιουνίου και Οκτωβρίου, «ζητάμε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία». Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το βράδυ, στο επίσημο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως έκανε και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) αλλά και στη συνάντησή του με τον Ντόναλτ Τουσκ. «Ο πρόεδρος του ΕΛΚ εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην ελληνική πλευρά. Αυτό περιμένουμε να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα με τρεις βασικούς άξονες:  Πρώτον να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα, δεύτερον να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα και τρίτον να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος. Ελπίζουμε να τα δούμε και τα τρία, με εμφατικό τρόπο, στα συμπεράσματα», τόνισαν οι κυβερνητικοί κύκλοι. «Είχαμε μιας ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι έπρεπε με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας», πρόσθεσαν οι κυβερνητικές πηγές. «Η 'ομπρέλα' αυτής της Συνόδου Κορυφής θα δώσει και την κατεύθυνση σε άλλα επίπεδα. Δεν έχουμε την εικόνα της χλιαρής αντίδρασης. Είναι παγκόσμιος οργανισμός, η αντίδρασή πάντα είναι σε χαμηλούς τόνους στην αρχή μέχρι την οριστική θέση. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», ανέφεραν οι κυβερνητικοί κύκλοι. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν υπάρχει σύνδεση με το προσφυγικό, κάτι που συνέβαινε λόγων των δηλώσεων που είχε κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας την Ευρώπη και την Ελλάδα. Ακόμα, οι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωσαν ότι τα τρία τελευταία ευρωπαϊκά συμβούλια έχουν ασχοληθεί με την τουρκική προκλητικότητα σε διάφορα επίπεδα. «Πέρα από τις κυρώσεις, είχαμε καταδίκη για την εισβολή στη Συρία, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Σήμερα πάλι απασχολεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο η τουρκική προκλητική συμπεριφορά και η παράνομη ενέργεια της συμφωνίας με τη Λιβύη. Αυτό απομακρύνει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τις Βρυξέλλες και υψώνει τείχη απέναντι στην Τουρκία. Αρχίζει να μεγαλώνει η απόσταση», επισήμαναν οι κυβερνητικές πηγές.

Ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία ζητάει η ελληνική Κυβέρνηση.

Ακόμα, στην Κυβέρνηση περιμένουν να δουν να αποτυπώνεται με τον πλέον καθαρό τρόπο η καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας μέσα από το κείμενο Συμπερασμάτων, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί είτε απόψε αργά το βράδυ είτε αύριο, Παρασκευή, νωρίς το πρωί.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σε συνέχεια των αποφάσεων των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Ιουνίου και Οκτωβρίου, «ζητάμε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το βράδυ, στο επίσημο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως έκανε και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) αλλά και στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ.

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην ελληνική πλευρά. Αυτό περιμένουμε να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα με τρεις βασικούς άξονες: 

Πρώτον να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα, δεύτερον να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα και τρίτον να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος. Ελπίζουμε να τα δούμε και τα τρία, με εμφατικό τρόπο, στα συμπεράσματα», τόνισαν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

«Είχαμε μιας ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι έπρεπε με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας», πρόσθεσαν οι κυβερνητικές πηγές.

«Η 'ομπρέλα' αυτής της Συνόδου Κορυφής θα δώσει και την κατεύθυνση σε άλλα επίπεδα. Δεν έχουμε την εικόνα της χλιαρής αντίδρασης. Είναι παγκόσμιος οργανισμός, η αντίδρασή πάντα είναι σε χαμηλούς τόνους στην αρχή μέχρι την οριστική θέση. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», ανέφεραν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν υπάρχει σύνδεση με το προσφυγικό, κάτι που συνέβαινε λόγων των δηλώσεων που είχε κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ακόμα, οι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωσαν ότι τα τρία τελευταία ευρωπαϊκά συμβούλια έχουν ασχοληθεί με την τουρκική προκλητικότητα σε διάφορα επίπεδα.

«Πέρα από τις κυρώσεις, είχαμε καταδίκη για την εισβολή στη Συρία, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Σήμερα πάλι απασχολεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο η τουρκική προκλητική συμπεριφορά και η παράνομη ενέργεια της συμφωνίας με τη Λιβύη. Αυτό απομακρύνει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τις Βρυξέλλες και υψώνει τείχη απέναντι στην Τουρκία. Αρχίζει να μεγαλώνει η απόσταση», επισήμαναν οι κυβερνητικές πηγές.