Μανιαδάκης για σκευωρία Novartis: «Με πίεζαν να εμπλέξω Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα»

241
Μανιαδάκης: «Με πίεζαν να εμπλέξω Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα»

Πέντε ώρες διήρκησε η κατάθεση του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα («Αναστασίου Ιωάννη») και κατηγορούμενου, πλέον, στην σκευωρία της Novartis, καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή,

Ακόμα, ο Νίκος Μανιαδάκης ο οποίος έκανε λόγο για χειραγώγηση της εισαγγελικής έρευνας από την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και επανέλαβε ότι δέχτηκε πιέσεις, για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.

Η κατάθεσή του, η οποία από εισαγγελικούς λειτουργούς χαρακτηρίστηκε σημαντική, έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που συνεχίζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο Νίκος Μανιαδάκης αναφέρθηκε σε όλη τη διαδρομή της σκευωρίας της Novartis από το 2012 έως και σήμερα. Μακροσκελή αναφορά έκανε ειδικά στις πολύπλευρες σχέσεις που είχε η Εισαγγελία Διαφθοράς με την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Ακόμα, ο καθηγητής εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι εισαγγελείς της Διαφθοράς δεχόντουσαν έλεγχο και χειραγώγηση από την τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης και συγκριμένα από την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η εισαγγελική έρευνα ήταν χειραγωγούμενη.

Ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε ότι δέχτηκε πιέσεις, για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis, από την πλευρά των εισαγγελικών λειτουργών.

Ακόμα, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας αναφέρθηκε σε ψυχολογικό εκβιασμό από τους αρμόδιους εισαγγελείς, οι οποίοι τον απειλούσαν ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορουμένου, αν δεν μιλήσει για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε, αλλά και έχει πει σε δηλώσεις και συνεντεύξεις, του ασκήθηκαν πιέσεις, προκειμένου να εμπλέξει στην υπόθεση τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ, αναφερόμενος στη δίωξή του, την χαρακτήρισε και πάλι "καθαρά πολιτική".

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι υπήρξε μια διαδικασία ασκήσεως έντονων, επανειλημμένων κι επίμονων πιέσεων προς εκείνον, προκειμένου να μοιραστεί με τους εισαγγελείς πληροφορίες και μαρτυρίες αναφορικά με έκνομες πράξεις πολιτικών προσώπων. Παράλληλα, στράφηκε για ακόμη μια φορά κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι δεν έπρεπε να είναι προστατευόμενοι, καθώς έχουν οικονομικά κίνητρα, αφού θα λάβουν ποσοστό από τα οικονομικά πρόστιμα, που πιθανά θα επιβληθούν στην φαρμακοβιομηχανία .

Επίσης, ο καθηγητής επισήμανε ότι πολλά από τα στοιχεία που έχουν καταθέσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι "ανακριβή και αναξιόπιστα".

Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου, ο Νίκος Μανιαδάκης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σκάνδαλο στη Novartis και προσέθεσε: "Στην υπόθεση αυτή έχει χαθεί κάθε μέτρο και λογική, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι, θεσμοί, η ίδια η Δικαιοσύνη. Η μόνη θεραπεία είναι η αλήθεια και περιμένω ότι η αλήθεια θα λάμψει".

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν υπάρχει σκάνδαλο Novartis, ο Νίκος Μανιαδάκης απάντησε ότι "υπάρχει σκάνδαλο στο φάρμακο, με παράτυπες πρακτικές" για τις οποίες υπήρξαν ενδείξεις που δεν διερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη.

Ο δικηγόρος του καθηγητή, Θεόδωρος Μαντάς, σε δήλωσή του χαρακτήρισε "εσφαλμένη και ακατανόητη την επιλογή να καταστεί από προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορούμενος". Και προσέθεσε ότι με την κίνησή τους αυτή οι εισαγγελείς αποστέρησαν την έρευνα από την πολύτιμη μαρτυρία του.