Μανιαδάκης στην Προανακριτική: Μου έλεγαν «μην φοβάσαι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά στην Κυβέρνηση»

525
Μανιαδάκης: Μου έλεγαν «μην φοβάσαι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά στην Κυβέρνηση»

Νέες λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν κατά την εξέταση των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων της σκευωρίας της Novartis έδωσε ο Νίκος Μανιαδάκης, κατά την δεύτερη ημέρα εξέτασής του από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μάρτυρας υποστήριξε ότι οι ανακρίσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς γίνονταν σε διαμέρισμα επί της οδού Αλεξανδρουπόλεως, πλησίον της Μιχαλακοπούλου στην Αθήνα.

«Μου έδειχναν υπουργικές αποφάσεις και έπαιρναν θέση, λέγοντας ότι ήταν προϊόν πολιτικής συναλλαγής. Μου έλεγαν "μη φοβάσαι! Θα εκλεγεί πάλι το κυβερνών κόμμα"».

Οι αναφορές του μάρτυρα προκάλεσαν ένταση μεταξύ των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής, με αποτέλεσμα ο Θάνος Πλεύρης να σχολιάσει: «Μας θυμίζει αυτά που έλεγε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή θα βάλουν δύο αντιπάλους στην φυλακή και θα κερδίσουν τις εκλογές».

Ακόμα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος συνηγόρησε, λέγοντας: «Που ξέρεις; Μπορεί ο Πολάκης να έδινε τις ερωτήσεις».

Γ. Ραγκούσης: «Πρόσεχε μην έρθει εδώ».

Δ. Μαρκόπουλος: «Συνεχίστε έτσι και θα πάτε καλά. Ακόμα να τον μαζέψετε».

Πάντως, συνεχίζοντας ο Νίκος Μανιαδάκης τις αποκαλύψεις για τον τρόπο που τον πίεζαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, είπε: «Μου ζητούσαν να καταθέσω για τον Αδωνι Γεωργιάδη. Μου έλεγαν: "Έχουμε τόσες λεπτομέρειες για τον Αδωνι, έως και ποιος πληρώνει τις κουρτίνες του σπιτιού του"». Σε άλλο σημείο είπε πως «οι εισαγγελείς μου επαναλάμβαναν: "πρέπει να είσαι με το μέρος μας"».

Ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει και για πρόσφατη αναφορά των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, ξεκαθαρίζοντας πως «ποτέ δεν τους μετέφερα απειλές εκ μέρους του Γιάννη Στουρνάρα».

Ακόμα, δίνοντας διευκρινίσεις για το πως μετέβη στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκεί έρευνες, είπε: «Ο Ντζούρας μου κανόνισε την συνάντηση με πράκτορες του FBI. Μου είπε πως μπορώ να βγάλω λεφτά από αυτό το πρόγραμμα. Δεν έχω πρόβλημα να πω τα ίδια και κατ' αντιπαράσταση με Δεσταμπασίδη, Τουλουπάκη και Μαραγγέλη».

Γ. Ραγκούσης: «Πρόσεχε μην έρθει εδώ».

Δ. Μαρκόπουλος: «Συνεχίστε έτσι και θα πάτε καλά. Ακόμα να τον μαζέψετε».

Πάντως, συνεχίζοντας ο Νίκος Μανιαδάκης τις αποκαλύψεις για τον τρόπο που τον πίεζαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, είπε: «Μου ζητούσαν να καταθέσω για τον Αδωνι Γεωργιάδη. Μου έλεγαν: "Έχουμε τόσες λεπτομέρειες για τον Αδωνι, έως και ποιος πληρώνει τις κουρτίνες του σπιτιού του"».

Σε άλλο σημείο είπε πως «οι εισαγγελείς μου επαναλάμβαναν: "πρέπει να είσαι με το μέρος μας"». Ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει και για πρόσφατη αναφορά των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, ξεκαθαρίζοντας πως «ποτέ δεν τους μετέφερα απειλές εκ μέρους του Γιάννη Στουρνάρα».

Επίσης, δίνοντας διευκρινίσεις για το πως μετέβη στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκεί έρευνες, είπε: «Ο Ντζούρας μου κανόνισε την συνάντηση με πράκτορες του FBI. Μου είπε πως μπορώ να βγάλω λεφτά από αυτό το πρόγραμμα. Δεν έχω πρόβλημα να πω τα ίδια και κατ' αντιπαράσταση με Δεσταμπασίδη, Τουλουπάκη και Μαραγγέλη».

Σε άλλο σημείο διημείφθη ο εξής διάλογος:

Θάνος Πλεύρης: Είπατε ότι σας επισκέφτηκε ο δικηγόρος κ. Σαράκης και σας πρότεινε να μπείτε στο πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων. Σας είπε ότι θα έχετε και οικονομικό όφελος από αυτό;

Ν.Μανιαδακης: Σαφώς.

Θ.Πλεύρης: Λέτε ότι πριν μπείτε στο καθεστώς συναντήσατε τους εισαγγελείς Διαφθοράς αρκετές φορές

Ν.Μανιαδάκης: Ναι, συναντηθήκαμε τέσσερις-πέντε φορές, ας το πω άτυπες.

Θ.Πλευρης: Σας είπαν ποτέ οι εισαγγελείς πριν μπείτε στο πρόγραμμα ότι είστε καταγγελλόμενος;

Ν. Μανιαδάκης: Όχι ποτέ

Θ. Πλεύρης: Από τις 8 Νοεμβρίου 2017 όμως η μάρτυρας Κελέση σας είχε καταγγείλει. Η κυρία Τουλουπάκη δεν σας είπε τίποτε για την κατάθεση σε βάρος σας πριν γίνεται προστατευόμενος;

Ν. Μανιαδάκης: Ποτέ δεν μου το είπε η κυρία Τουλουπάκη.

Θ. Πλεύρης: Έκτος από την κυρία Τουλουπάκη είχατε πει σε κάποιον άλλο ότι αυτά που είπε η Κελέση για σας ήταν ψεύδη;

Ν. Μανιαδάκης: Όχι. Μονό στην κ. Τουλουπακη

Θ. Πλεύρης: Ήρθε όμως η Κελέση και πήρε πίσω την κατάθεση της εναντίον σας.

Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Εγώ μονό στην κ. Τουλουπακη είχα μιλήσει.

Θ. Πλεύρης: Τι ακριβώς σας είπε η κ. Τουλουπάκη μετά τον Φεβρουάριο 2018 για Γεωργιάδη και Σαμαρά; Σας είπε ότι δεν θα ξαναεκλεγούν και θα πάνε φυλακή;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι αυτό μου είπαν.

Θ. Πλεύρης.: Επεκταθείτε κ. μάρτυς

Ν. Μανιαδάκης: Τόσο στις συναντήσεις στην Εισαγγελια Διαφθοράς, στη ΓΑΔΑ και στο διαμέρισμα υπήρχαν πιέσεις. Ή να μην καλύπτω τους πολιτικους και κυριως τον κ.Γεωργιαδη ή μου δείχνανε υπουργικές αποφάσεις για τις οποίες μου έλεγαν οτι ειναι παράνομες και οτι εχουν στοιχεια, γι' αυτο και μου ζητούσαν να το τεκμηριώσω και εγω αυτο με τις τεχνικές μου γνώσεις, οτι δηλαδη ηταν παράνομες.

Θ. Πλεύρης: Εχετε πει οτι σας ειπε η κ.Τουλουπακη να μην φοβάσαι τους πολιτικους οτι δεν θα επανεκλεγούν και οτι θα πανε φυλακή. Ετσι δεν ειναι;

Ν. Μανιαδάκης: Μαλιστα. Αυτη η φραση ειπώθηκε στη ΓΑΔΑ αφου ηρθε η δικογραφια στη Βουλη και ειχαν αρχίσει να γίνονται γνωστά τα ονοματα μας. Η Εισαγγελέας τοτε άρχισε να μας λεει οτι «εχετε προσωπικο όφελος, μην τους φοβάστε. Δεν θα επανεκλεγουν. Το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει τις εκλογες». Με πίεζαν να δώσω πολιτικους.

Θ. Πλεύρης.: Αφου λοιπόν εσεις λέγατε οτι δεν εχετε στοιχεια η Εισαγγελέας επέμενε να δώσετε;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Μου έλεγαν οτι εχουμε στοιχεια εμεις πολλα. Δωσε κι εσυ. Ακομη και για το ποιος πλήρωσε τις κουρτίνες του σπιτιού του κ.Γεωργιαδη μου έλεγαν οι Εισαγγελείς οτι εχουν στοιχεια.

Θ. Πλεύρης: Εχετε πει οτι οι αλλοι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες ειναι η κ.Μαραγγελη και ο κ.Δεστεμπασιδης. Αν σας φέρουμε εδω κατ αντιπαράσταση αυτους τους δυο ανθρώπους θα πείτε τα ίδια;

Ν. Μανιαδάκης.: Βεβαιως και θα πω τα ιδια. Αυτοι ηταν. Σας ειπα χθες οτι τους ειδα.

Θ. Πλεύρης.: Τι σας ρώτησαν στην Αμερική που καταθέσατε;

Ν. Μανιαδάκης: Ό,τι και όσα μου είπαν στην Αμερική στο Νιού Τζέρσει εναντιον του κ.Λοβέρδου που φυσικα εγώ τα αρνήθηκα γιατί ηταν ψέματα τα ίδια ακριβώς κατέθεσε στην Ελλάδα δυο μήνες μετά τα κατέθεσε ο Μαξιμος Σαράφης.

"Συνεργάστηκα και με Ολγα Γεροβασίλη"

Πέραν αυτών, ο Νίκος Μανιαδάκης υποστήριξε ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες και στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είχα συνεργασία με τον κ. Κουρουμπλή και η Όλγα Γεροβασίλη μου είχε ζητήσει να μιλώ με την τρόικα για το clawback, αλλά και με τον Καρόνε και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους παρείχα πληροφορίες».

Θ. Πλεύρης: Αρα ακόμη και όταν γινόταν η «μεγάλη επανάσταση» του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία με σας τα στελέχη του συνομιλούσαν και σας θεωρούσαν αξιόπιστο συνομιλητή;

Ν. Μανιαδάκης: Μαλιστα

Ν. Μανιαδάκης: Μόνος μου έγραφα τις καταθέσεις

Θ. Πλεύρης: Εχετε δει οτι υπάρχουν διάφορες στη γραμματοσειρά των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων; Υπαρχει περιπτωση ποτέ να φέρατε κατάθεσή σας ετοιμη σε στικάκι;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι βεβαιως. Μια φορα την πηγα ετοιμη σε στικακι. Την ειχα γραψει μόνος μου βρε παιδι μου.

Λάππας: Τρεις εισαγγελείς λενε οτι τους καταγγείλατε πως σας κάλεσε ο κ.Στουρναρας και σας εκβίασε. Σας ειπε οτι σε λιγο θα πέσει αυτη την κυβέρνηση και θα τους λιώσουμε τους εισαγγελείς. Το αρνείστε αυτο;

Ν.Μανιαδακης: Ναι το αρνούμαι. Εγω ποτε δεν ειπα τετοιο πραγμα στους εισαγγελείς. Εγω με τον κ. Στουρνάρα συναντιέμαι απο δεκαοκτώ χρόνων παιδακι. Ποτε δεν μου ειπε τετοια πράγματα ο κ.Στουρναρας.

Λάππας: Δηλαδη λενε ψέμματα οι Εισαγγελείς; Αφου σας ειπε ο Στουρνάρας οτι θα πέσει η κυβέρνηση...

Μανιαδάκης: Και που το ξέρετε εσεις; Ήσασταν μπροστα;

Λάππας: Οχι ουτε μπροστα ημουν ουτε πισω. Σας διαβαζω αυτα που γραφουν οι εισαγγελείς

Μανιαδάκης: Και εγω σας λεω οτι ο κ.Στουρναρας ουτε με εκβίασε ουτε με απείλησε ουτε μου ειπε τιποτε απο αυτα που λετε.