Μαρτυρία «φωτιά» στη δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη

90
Μαρτυρία «φωτιά» στη δίκη Γιακουμάκη

Με την εξέταση τριών μαρτύρων, συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, όπου δικάζονται οι εννιά Κρητικοί, πρώην σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, κατηγορούμενοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση, σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ένας από τους μάρτυρες, που κατάγεται από την Κρήτη, είπε πως είχε στενή φιλική σχέση με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Υποστήριξε πως είχε δει κάποιους από τους κατηγορουμένους να πετάνε μήλα στον Βαγγέλη και κάποια άλλη φορά να τον «τραβάνε με την μπλούζα από τον λαιμό».

Ακόμα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατέθεσε πως λίγες ημέρες πριν να εντοπιστεί η σορός του 19χρονου, πήρε μια ανώνυμη επιστολή η οποία ανέφερε: «Βρέθηκα σε λάθος σημείο τη σωστή στιγμή. Έχω βίντεο για αυτά που του κάνατε».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούκας, ο οποίος παρακολουθεί τη δίκη μαζί με την οικογένεια Γιακουμάκη, δήλωσε πως όλοι οι μάρτυρες πρέπει να πουν όλα τα πράγματα με το όνομα τους, την αλήθεια, όπως την βίωσε ο καθένας.

Όσον αφορά στην οικογένεια Γιακουμάκη ο Δημήτρης Μπούκας επισήμανε ότι «δεν θέλουν να αδικήσουν κάποιον». «Γνωρίζουν ότι όλα αυτά που ενστερνίζονται είναι αληθή. Έχουν άποψη για το τι συνέβη στο παιδί τους», προσέθεσε και αναφέρθηκε στη δήλωση του τραγικού πατέρα «Εγώ δεν ήρθα να καταδικάσω. Θέλω την αλήθεια από το Δικαστήριο».

Η ένταση και τα συγκινητικά λόγια του πατέρα του Γιακουμάκη

Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης, σύμφωνα με το Star.

H φράση του εισαγγελέα "αν ο Βαγγέλης μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ίσως να ζούσε σήμερα" ήταν αυτή που προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης των εννέα Κρητικών, οι οποίοι ζήτησαν την εξαίρεση του εν λόγω εισαγγελέα από την έδρα, αν και μετά τη διακοπή, ο εισαγγελέας ανακάλεσε και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Επόμενη στιγμή έντασης ήταν όταν ο βασικός μάρτυρας Νίκος Δαβρής, πρώην σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, που ταξίδεψε από τη Βραζιλία για να βοηθήσει στην ανακριτική διαδικασία, δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων με την πρόεδρο να υπενθυμίζει ότι «δεν είναι κατηγορούμενος ο μάρτυρας επειδή πήγε και ενημέρωσε τους υπεύθυνους της σχολής».

Ο Νίκος Δαβρής είχε καταγγείλει στην υπεύθυνη της εστίας της Γαλακτοκομικής αλλά και στον πρώην διευθυντή της Σχολής, όλα όσα γνώριζε ο ίδιος αλλά και είχε ακούσει ότι βίωνε ο Βαγγέλης το πρώτο έτος στη Γαλακτοκομική.

«Πίστεψα όταν μου μετέφεραν όλα όσα συνέβαιναν στον Βαγγέλη, ότι ήταν πολύ σημαντικό να ενημερώσω τους αρμόδιους, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά πως οι υπόλοιποι Κρητικοί ή θα τον χτυπήσουν σοβαρά ή ακόμα και θα τον σκοτώσουν» δήλωσε, ενώ στην κατάθεσή του περιέγραψε αναλυτικά όλα τα περιστατικά που είχε ακούσει από συγκεκριμένο σπουδαστή που ήταν στο δωμάτιο όταν αυτά συνέβαιναν.

«Τον καθίσανε με το ζόρι και τον ξυρίσανε, τον είχαν κλείσει μέσα σε μία ντουλάπα και του πετούσαν νομίσματα για να τραγουδάει κάνοντάς τον τζουκ μποξ και του έκλειναν το ζεστό νερό».

Τόνισε ακόμη ότι φοβήθηκε μετά το περιστατικό με τη λεπίδα. «Σκέφτηκα ότι αν είχε κάνει μία κίνηση ο Βαγγέλης μπορεί να είχε αποβεί μοιραία για εκείνον», ενώ κατά την άποψή του, ο Βαγγέλης δεν είχε πει το παραμικρό γιατί φοβόταν να μην αποκοπεί από την παρέα των Κρητικών.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο δεύτερος μάρτυρας, ο άνθρωπος που είχε μεταφέρει στον Νίκο Δάβρη πολλά από τα περιστατικά που είχε δει μέσα στα δωμάτια. Ο μάρτυρας είναι και ο ίδιος Κρητικός αλλά και συγγενής ενός εκ των εννέα κατηγορουμένων.

Kατά τη διάρκεια της κατάθεσής του έπεσε σε κάποιες αντιφάσεις σε σχέση με το τι είχε καταθέσει προανακριτικά αλλά και στη διάρκεια της ανάκρισης. Στην κατάθεσή του έδειχνε διστακτικός αλλά και σαστισμένος σε σημείο που στο τέλος μία από τους δικηγόρους υπεράσπισης τον ρώτησε «αν φοβάται κάτι και σήμερα είχε τέτοια συμπεριφορά».

Περιέγραψε τον Βαγγέλη ως ένα έξυπνο παιδί, με καλή συμπεριφορά, που δεν ήθελε να προσβάλλει και διακρινόταν από το αίσθημα της φιλίας. Δεν είχε πειράξει κανέναν. «Επιβεβαίωσα και εγώ στην υπεύθυνη τι συνέβαινε, τα δεχόταν και δεν αντιδρούσε για να μην αποκοπεί από τους Κρητικούς» δήλωσε.

Ακολούθησε παρέμβαση από τον πατέρα του Βαγγέλη, Ανδρέα Γιακουμάκη, ο οποίος αναφερόμενος στον δεύτερο μάρτυρα είπε: «Το κατανοώ απόλυτα το παιδί. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να πει πολλά πράγματα. Είναι Κρητικός και θα επιστρέψει στην Κρήτη».

Όταν βγήκε από τη δικαστική αίθουσα, ο Ανδρέας Γιακουμάκης ανέφερε: «Σήμερα είναι ένα κοινωνικό δικαστήριο. Δε με ενδιαφέρει η ποινή που θα τους επιβληθεί. Με ενδιαφέρει τι ήταν το παιδί μου. Να μάθουν και οι άλλοι τι ήταν ο Βαγγέλης και γιατί δεν αντιδρούσε»,