Με εντολή του Τσίπρα και με επικεφαλής τον Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ μπαχαλοποιεί την Προανακριτική

400
ο ΣΥΡΙΖΑ μπαχαλοποιεί την Προανακριτική

Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα και με επικεφαλής τον Παύλο Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ μπαχαλοποιεί την Προανακριτική Επιτροπή για τη σκευωρία της Novartis.

Παρά την εξαίρεσή του οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης πήγαν στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Πρώτος στην αίθουσα μπήκε ο Παύλος Πολάκης και ακολούθησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η συνεδρίαση οδηγήθηκε τελικά στην αναβολή, μετά την άρνηση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργών να αποχωρήσουν από τις εργασίες.

Ο προεδρεύων της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η επιτροπή αναβλήθηκε λόγω μη νόμιμης σύνθεσής της, αφού στο κατ' επανάληψη αίτημά του να αποχωρήσουν, εκείνοι αρνήθηκαν. Έτσι, ανέβαλε τη συνεδρίαση για άλλη ημέρα.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι υπήρχαν άτομα στην αίθουσα τα οποία απαγορεύεται αν είναι στην Επιτροπή, και ότι διεκόπη η διαδικασία γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος δήλωσε ότι αναβάλλεται η συνεδρίαση. Έχει έρθει ο Φρουζής και δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί σημειώθηκαν «τα ίδια» με φωνές και εντάσεις.

Ακόμα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είπε ότι η πλειοψηφία άφησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον αυτοεξευτελισμό τους, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει πεζοδρόμιο η Βουλή. Απευθυνόμενος στην Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε ότι έχουν κάνει τον Παύλο Πολάκη αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός χαράσσει γραμμή.

Η Όλγα Γεροβασίλη ανταπάντησε ότι θα το πάνε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε ότι αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε: «Προστατεύουν τον Φρουζή γι΄ αυτό δεν μας θέλουν μέσα. Και την επόμενη φορά θα είμαστε εδώ».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε: «Ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία για την αναβολή της συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής. Δεν θέλουν να εξεταστεί ο Φρουζής».

Οι έντονοι διάλογοι

Νωρίτερα, υπήρξαν έντονοι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής.

Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): «Πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη που  κατέθεσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου».

Γιάννης Μπουγάς (Πρόεδρος Επιτροπής): «Δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ούτε να γίνει αυτή η συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί. Δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής. Θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση; Τι θα κάνουν οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος;»

Σπύρος Λάππας: «Έχουν αυτόνομη προσωπικότητα και παρουσία. Θα αποφασίσουν οι ίδιοι». 

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Είμαι εδώ κατ' εντολήν του προέδρου μου. Κι εσείς παραβιάζετε το Σύνταγμα». 

Γιάννης Μπούγας: «Επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά». 

Τότε ο Γιάννης Μπούγας ζητάει ξανά να αποχωρήσουν και αρνούνται φωνάζοντας και διακόπτει τη συνεδρίαση, αναβάλλοντας για επόμενη φορά, ίσως την προσεχή Τρίτη.

Αποχωρούν οι βουλευτές όλων των κομμάτων πλην των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παρέμειναν για λίγο μέσα στην αίθουσα.