Με ισχυρή διπλωματία απαντά η Ελλάδα στην τουρκική προκλητικότητα

284
Σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια και Παναγιωτόπουλο στο Μαξίμου

Οι προκλητικές κινήσεις των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ειδικότερα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Η Ελλάδα απαντά στην τουρκική προκλητικότητα και την αποστολή του ερευνητικού - ωκεανογραφικού πλοίου «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρυπίδα.

Με κινήσεις «ματ» στη διπλωματική σκακιέρα απάντά η ελληνική πλευρά απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Κατόπιν ενός διπλωματικού μαραθωνίου από την Kυβέρνησή, η Ελλάδα πέτυχε σημαντική νίκη, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας κερδίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, μετά την παρέμβαση του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εκφράστηκε η απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο.

Η σημαντική συνάντηση Δένδια - Πομπέο

Κατά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια - Πομπέο βρέθηκε η ισχυρή διμερής σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Κατά την κρίσιμη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως η Τουρκία είναι η μόνη αιτία για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Πλήρης αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα διατύπωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έκτακτο συμβούλιο ευρωπαϊκών υποθέσεων της Παρασκευής.

Η ελληνική πλευρά είχε ανακοινώσει από την Πέμπτη ότι θα παρουσίαζε τα πραγματικά δεδομένα για όσα συνέβησαν τα προηγούμενα 24ωρα στην περιοχή που έχει δεσμεύσει παρανόμως η Τουρκία με NAVTEX.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτενέστερη συζήτηση, για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει στην άτυπη μεν αλλά με διάσταση μίνι- συνόδου κορυφής σύνοδο του Γκίμνιχ.

Στην ίδια σύνοδο, κατά την ίδια πηγή, θα παρουσιαστεί στους αρμόδιους υπουργούς η λίστα με τις πιθανές κυρώσεις είτε κατά προσώπων είτε κατά της ίδιας της Τουρκίας.

Το Άτυπο Συμβούλιο του Γκίμνιχ, το οποίο έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 1974 στο ομώνυμο κάστρο στη Βόρεια Ρηνανία – Βεφστφαλία, διεξάγεται κάθε έξι μήνες από το κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης και παρευρίσκονται οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., χωρίς συμβούλους και βοηθούς, με σκοπό ο διάλογος ανάμεσα στους «27» να είναι άμεσος και πιο ειλικρινής, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες και δύσκολες αποφάσεις.

Το επόμενο Άτυπο Συμβούλιο του Γκίμνιχ αναμένεται να λάβει χώρα το διήμερο 27 - 28 Αυγούστου.

Σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε μια κοινή θέση.

H τηλεδιάσκεψη των «27» ολοκληρώθηκε μετά από 4,5 ώρες και το θέμα που τέθηκε πρώτο ήταν αυτό της τουρκικής παραβατικότητας με τη συζήτηση επ' αυτού να διαρκεί περίπου μια ώρα.

Μπορέλ: «Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση»

«Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο», προσθέτει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Υπουργός Εξωτερικών Αυστρίας: «Η Τουρκία παραβιάζει διεθνείς νόμους»

Τη σαφέστατη θέση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει «πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο», διατυπώνει σε μήνυμα του μέσω Twitter, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είχε στη Βιέννη συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει «πολύ ανήσυχος και σε κατάσταση συναγερμού», ήδη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο το μεσημέρι, τονίζοντας ότι «η κατάσταση είναι επικίνδυνη και μπορεί να κλιμακωθεί», και ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, είχε τονίσει πως οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητικές.

Ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας, επισήμανε ότι «η τουρκική πολιτική - μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στη Συρία - όπως επίσης πρόσφατα η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης. Για το λόγο αυτό, η Αυστρία συνεχίζει να ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Πάιατ

Οι προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την τουρκική παραβατική συμπεριφορά, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον Τζέφρι Πάιατ.

Κατά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της χώρας μας ως πυλώνας ασφαλείας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και συζητήθηκαν νέες πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση των διμερών αμυντικών και αμυντικό-τεχνικών σχέσεων, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες, μετά το πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Επικοινωνία Μακρόν-Τραμπ για την Ανατολική Μεσόγειο

Τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε ότι «Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια ταυτίζονται. Θα το επιβάλουμε».