Με λεονταρισμούς και κωλοτούμπες αγωνίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ να κρύψουν την αντιπολιτευτική τους ένδεια

37

Την πλήρη αδυναμία προσαρμογής στην νομιμότητα επιδεικνύουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επιμένουν στην καθεστωτική αντίληψη που τους διακατέχει από την εποχή της εξουσίας τους.

Η αγοραία συμπεριφορά στη Βουλή με αφορμή τον αποκλεισμό δύο βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την προανακριτική για νομικούς λόγους ξεπερνά κάθε όριο.

Όμως, οι λεονταρισμοί του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Προανακριτική μετά την απόφαση της πλειοψηφίας για την εξαίρεσή τους από την επιτροπή, φέρνουν στο προσκήνιο και την αντιπολιτευτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές ψάχνει τον αντιπολιτευτικό του βηματισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία το τελευταίο διάστημα είναι απασχολημένα με τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος, παρακολουθούν με αμηχανία τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να φέρνει μία σειρά από φιλολαϊκά μέτρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε πρόσφατα – ελλείψει σοβαρών πολιτικών προτάσεων – να διαφοροποιηθεί σε σχέση με την κυβέρνηση στο θέμα με την ψήφο των αποδήμων, ζήτημα για το οποίο υποτίθεται ότι προσερχόταν στον διάλογο με συναινετική διάθεση.

Γρήγορα όμως, κατάλαβε ότι η πολιτική απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει ακόμη και σε αυτό το ζήτημα θα του δημιουργούσε προβλήματα και έτσι αποφάσισε να αφήσει τους δογματισμούς και να προσπαθήσει να συμφωνήσει μαζί με την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να κάνει ακόμη αισθητή την παρουσία του ως αξιωματική Αντιπολίτευση με αρκετούς μάλιστα στο εσωτερικό του κόμματος να κατηγορούν την ηγεσία για «χλιαρή» αντιπολίτευση, φαίνεται βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων ότι η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ανοίγει.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ η ΝΔ κινείται μεσοσταθμικά στο 38,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 25% και τρίτη δύναμη να παραμένει το Κίνημα Αλλαγής, με 6%.

Μπορεί για κάποιους να θεωρείται πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα come back , ωστόσο αυτό που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο στο εσωτερικό είναι το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπολείπεται 19 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί την κυβέρνηση να έχει θετικές αναφορές από τον κόσμο για μία σειρά νομοθετημάτων όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι φοροελαφρύνσεις και η πρωτοβουλία της να βρεθεί λύση για την ψήφο των αποδήμων ενώ την ίδια στιγμή η αξιωματική Αντιπολίτευση μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να «στριμώξει» την κυβέρνηση.

Τα προχθεσινά γεγονότα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όπου αποφασίστηκε – κατά πλειοψηφία – η εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την επιτροπή επειδή έχουν κληθεί και ως μάρτυρες και οι λεονταρισμοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησαν, αποδεικνύουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να δυναμιτίσει το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Παύλος Πολάκης θυμήθηκε τον παλιό… καλό εαυτό του και με τις αναφορές του σε «χουντικής έμπνευσης απόφασης της πλειοψηφίας της προανακριτικής», αντίδραση που φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα.

Το θέμα της Novartis άλλωστε μετά την Προανακριτική που αποφασίστηκε για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έχει αρχίσει να γυρνάει μπούμερανγκ εδώ και καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο ο ίδιος ο Παύλος Πολακης με μία ανάρτηση στο Facebook όσο και η γενικότερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ προμηνύουν ένα εκρηκτικό κλίμα στην επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής.

Οι «απειλές» ότι δεν θα θα κάνουν αποδεκτή την απόφαση της πλειοψηφίας δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει ενδεχομένως να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα και να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Προς αναβολή η συνεδρίαση της Πέμπτης;

Καθώς, με βάση τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής, απαιτούνται τρεις ημέρες προκειμένου να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που είχε ως αντικείμενο την εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή θα μετακινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για την προσεχή Τρίτη 5 Νοεμβρίου.

Μέχρι τότε θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να απαντήσει εγγράφως ποιους βουλευτές ορίζει να εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις.