Με στρατηγικές συμμαχίες θωρακίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χώρα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα  

310
Με στρατηγικές συμμαχίες θωρακίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χώρα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Με κινήσεις ματ στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της νοτοιανατολικής Ευρώπης και θωρακίζει τη χώρα απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Η Ελλάδα ως σταθεροποιητικός παράγοντας και πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει στην παρούσα φάση στρατηγικές συμμαχίες δηλώνοντας εμφατικά ότι μπροστά στις προκλήσεις Ερντογάν και στα όσα διαδραματίζονται στα ανατολικά σύνορα με την γείτονα δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Η Αθήνα βρίσκεται κατ΄ αρχήν σε ανοιχτή γραμμή με το Παρίσι, ώστε να προωθεί ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης απέναντι στην Άγκυρα. Την ίδια ώρα, βαρύνουσας πολιτικής σημασίας είχε η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας να επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα στις διμερείς επαφές και την κοινή πεποίθηση για συνεργασία των δύο χωρών σε μείζονα ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων.

Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος έχουν ήδη αναπτύξει ένα τόξο συνεννόησης με κοινή συνισταμένη την συμμαχία σε κομβικά θέματα με οικονομικό, αναπτυξιακό και διπλωματικό υπόβαθρο.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα βάζει έναν ακόμη κομβικό παίχτη στο παζλ των στρατηγικών συμμαχιών στην ζώνη της νοτιανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο στην Πέμπτη όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναπτυχθούν οι σχετικές συζητήσεις για την κήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο, λίγες μόλις εβδομάδες  μετά τον διπλωματικό αιφνιδιασμό της Αθήνας και της Ρώμης και της κήρυξης ΑΟΖ με την Ιταλία.

Σε όλα τα προαναφερθέντα σημεία των κινήσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αξίζει να προστεθεί η διαρκής κινητικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει επιφέρει καρπούς καθώς οι Βρυξέλλες έχουν ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων, η Ελλάδα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο και στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν θα ανεχθεί επιθετικές συμπεριφορές εκ μέρους της.