Με τάχιστες διαδικασίες η έξοδος Θάνου: Οι «καθαρές» κουβέντες Μητσοτάκη, το παρασκήνιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

78

Με τη χθεσινή ψήφιση του διυπουργικού πολυνομοσχεδίου στην Βουλή ξεκινάει από σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για την Βασιλική Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ρύθμιση για την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, που χαρακτηρίζει ασυμβίβαστο την προηγούμενη θητεία σε πολιτικό γραφείο ακόμα και Γενικού γραμματέα, πόσο μάλλον στο γραφείο του Πρωθυπουργού, έχει αναδρομικό χαρακτήρα, και άλλωστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έκρυψε ποτέ ότι στόχος της ήταν η εκπαραθύρωση της κ. Θάνου.

Οι διαδικασίες για την έξοδο της κ. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα τρέξουν όπως όλα δείχνουν, γρήγορα.

Οπως δήλωσε χθες το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, μόλις η ψηφισθείσα διάταξη νόμου δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, εκείνος αμέσως θα υπογράψει την υπουργική απόφαση για την έξωση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και για αυτήν της αντιπροέδρου της Αρχής κ. Αννας Νάκου, που υπήρξε νομική σύμβουλος του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.

Μάλιστα, όπως δήλωσε εχθές ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής, θα έχει προσωπική επικοινωνία με την Ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού προκειμένου να συζητήσουν και το θέμα με την προβληματική παρουσία της κυρίας Βασιλικής Θάνου.

«Θα έχω επικοινωνία με την κα Βεστάγκερ και θα της εξηγήσω αναλυτικά τον τρόπο που οι επιλογές σας παραβίασαν βάναυσα τον κανόνα αποκομματικοποίησης της επιτροπής ανταγωνισμού» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

«Θα της εξηγήσω το παρελθόν της κα Θάνου και όσα έλεγε. Όταν έλεγε πως οι δικαστές δεν πρέπει ναν λαμβάνουν κομματικές θέσεις ή θέσεις σε ανεξάρτητες αρχές γιατί δημιουργούνται υπόνοιες συναλλαγής. Θα της εξηγήσω ότι στην θέση της αντιπροέδρου της ίδιας επιτροπής είναι η συνεργάτιδα του κ. Παππά» πρόσθεσε στην συνέχεια για να εξηγήσει «Όταν εμείς θα κάνουμε την πρότασή μας για τον νέο πρόεδρο της επιτροπής ανταγωνισμού θα μας κρίνετε.

Ότι και να λέτε εμείς θα ψηφίσουμε την διάταξης. Και όσο και αν διαμαρτύρεται η κα Θανου θα φύγει από εκεί. Όταν δείτε το πρόσωπο που θα προτείνουμε θα καταλάβετε τι σημαίνει ακομμάτιστη επιλογή».

Η οργή για την κ. Βασιλική Θάνου- αν και είχε εκφραστεί από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής της από τον κ. Τσίπρα στην Αρχή- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δηλώνει από την πρώτη στιγμή ότι η απόφαση δεν θα γίνει ανεκτή από την νέα κυβέρνηση, έχει όπως όλα δείχνουν να κάνει και με αυτό που έγραψαν οι Financial Times, επικαλούμενες δικαστικές πηγές.

Οτι δηλαδή «η Βασιλική Θάνου προωθούσε την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή πολιτικών αντιπάλων σε φερόμενα σκάνδαλα διαφθοράς».

Αλλά όχι μόνο. Αποκαλυπτικός ήταν ο Παναγιώτης Πικραμμένος για τα έργα και τις ημέρες της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σημειώνοντας ότι αυτός που πρέπει να είναι εγγυητής της ανεξαρτησίας της Αρχής, είναι στην περίπτωση της Θάνου αυτός που την παραβιάζει πρώτος, θέτοντας ταυτόχρονα σοβαρά ερωτηματικά για τις αποφάσεις της πρώην συναδέλφου του. Σημειώνοντας ότι πήρε αποφάσεις οι οποίες θα ελεγχθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις προσπάθειές της να το αποφύγει.

«Να μου επιτρέψετε, με μεγάλη στενοχώρια, να σας πω και δύο λόγια για την κυρία Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διότι δεν μου αρέσει να λέω πράγματα κατά συναδέλφων μου και πρώην συναδέλφων μου», είπε ο Παναγιώτης Πικραμένος και συνέχισε: «Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Όμως αυτό είναι το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση;

Τι γίνεται όταν αυτός που πρέπει να είναι ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της Αρχής, είναι αυτός που την παραβιάζει πρώτος; Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Και να θέσω μερικά ερωτήματα. Γιατί η κ. Θάνου πήρε τις αποφάσεις σε ασφαλιστικά μέτρα και δεν πήρε κανονικά αποφάσεις;

Ξέρετε την απάντηση; Η απάντηση είναι, ότι το έκανε για να μην ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και γιατί, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις πήρε αυτές τις αποφάσεις παρά την αντίδραση των υπολοίπων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

Η κ. Θάνου θα ελεγχθεί γι΄αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα μπορούσα να πω πολύ περισσότερα, αλλά δεν λέω άλλα».

Οι δηλώσεις του κ. Πικραμένου στην Βουλή προκάλεσαν το βράδυ την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ σε όλη την διάρκεια της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, ήταν σαφής η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να προσφέρει ασπίδα προστασίας στην εκλεκτή του για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Βασικό επιχείρημα του κ. Τσίπρα ήταν ότι η κ. Θάνου δεν ήταν κομματική επιλογή, και ότι οι λόγοι της εκπαραθύρωσής της έχουν να κάνουν με τις υποθέσεις τις οποίες χειριζόταν και ειδικά για την υπόθεση του πρακτορείου διανομής τύπου «Άργος».