Μεγάλη ανακούφιση στην Ευρώπη από το βέτο του σοβαρού Ιταλού προέδρου

108

Ανοδικά αντιδρούν οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία που πυροδοτεί η κίνηση του Προέδρου της χώρα να θέσει βέτο στο διορισμό ενός ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου στη νέα κυβέρνηση που επιχειρούσε να σχηματίσει ο Τζιουσέπε Κόντε.

Αν και η χώρα φαίνεται πως οδεύει προς νέες εκλογές εν τούτοις οι επενδυτές θεωρούν πως προς ώρας απομακρύνεται ο κίνδυνος τον οποίο έβλεπαν με την συνεργασία μεταξύ της Λέγκας και του Κινήματος 5 Αστέρων.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει άνοδο 0,8%, όσο και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη στη σκιά και των πολιτικών εξελίξεων στην Ισπανία.

Άνοδος 0,7% για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Την ίδια ώρα σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και το ευρώ το οποίο ενισχύεται στο 1,1695 έναντι του δολαρίου.

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία ενώ σχεδόν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές παρατηρείται άνοδος των αποδόσεων.

Συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετούς ιταλικό ομολόγου υποχωρεί στο 2,38%, του πορτογαλικού στο 1,89% και του ισπανικού στο 1,44%.

Στο μεταξύ, ο υπουργός της Γερμανίας που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ δήλωσε ότι η Γερμανία ελπίζει ότι η Ιταλία θα σχηματίσει μια σταθερή και φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση σύντομα.

"Ελπίζουμε ότι η Ιταλία θα έχει μια σταθερή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση σύντομα", σημείωσε ο Ροτ προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

"Στην Γερμανία θα πρέπει να απέχουμε από το να δίνουμε συμβουλές όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς εμάς μας πήρε έξι μήνες για να σχηματίσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό", πρόσθεσε ο Ροτ.