Μεγάλη ανησυχία για τα «κόκκινα» δάνεια: Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του νέου νόμου

93

Στο μικροσκόπιο της Τρόικα βρίσκεται ακόμη η πρόταση αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι δανειστές δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από το σχέδιο που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μάλιστα, εγείρουν συνεχώς και νέες απαιτήσεις, θέλοντας να αποτρέψουν την είσοδο στη ρύθμιση όλων εκείνων που ενώ μπορούν δεν θέλουν να πληρώσουν και προτιμούν να ενταχθούν σε κάποιο καθεστώς προστασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται διορθώσεις ενώ το νέο κριτήριο που εξετάζεται να προστεθεί θα πετάει εκτός του πλαισίου προστασίας όσους διαθέτουν σημαντική κινητή περιουσία, δηλαδή τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.α.

Τα «κόκκινα» δάνεια και το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της σημερινής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας με σφιχτά όρια αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια των δανειοληπτών, την αντικειμενική αξία του ακινήτου τους και το ύψος της οφειλής και με μειωμένο χρονικό ορίζοντά μόλις ενός έτους.

Το ύψος της εμπορικής αξίας έχει συμφωνηθεί στα 250.000 ευρώ, κάτι για το οποίο εκφράζουν ενστάσεις οι θεσμοί, και το υπόλοιπο της οφειλής στις 130.000 ευρώ.

Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά έχει συμφωνηθεί να ανέρχονται στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία.