Μεγάλη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού

134
Μεγάλη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού

Σημαντική μείωση της ρύπανσης αποτυπώνουν οι νέες φωτογραφίες που έχουν αποτυπώσει οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι αποκαλύπτοντας πως οι μειώσεις στα επίπεδα ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου πάνω από πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπως η Μαδρίτη, το Παρίσι, το Μιλάνο και η Ρώμη είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Οι χώρες εφαρμόζουν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημικής νόσου, που προκαλείται από τον κορωνοϊό, μειώνοντας τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις μετακινήσεις και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Οι νέες εικόνες των Ευρωπαϊκών δορυφόρων οι οποίες μελετήθηκαν από επιστήμονες του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), δείχνουν μια σαφή υποχώρηση των ρύπων στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το 2019.

Παράλληλα όλα τα κέντρα μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που λειτουργούν στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαπιστώσει ότι οι μετρήσεις τόσο των εκπομπών CO2 όσο και των μικροσωματιδίων καταγράφουν πτώση-ρεκόρ και αν συνεχιστούν για καιρό τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες θα είναι εξαιρετική.

Ωστόσο, οι επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου καθώς μόλις καταργηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας και εξαιτίας του εγκλεισμού των πολιτών στα σπίτια τους μπορεί οι εκπομπές ρύπων να καταγράψουν άνοδο ρεκόρ και να ανέλθουν σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί έως σήμερα.