Μενδώνη για Λιγνάδη: «Η Κυβέρνηση δεν συγκαλύπτει, όχι στη χυδαιότητα»

90
Μενδώνη για Λιγνάδη: «Η Κυβέρνηση δεν συγκαλύπτει, όχι στη χυδαιότητα»

Απαντήσεις για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη έδωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, η Λίνα Μενδώνη μίλησε για την διαδικασία του διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και τις κινήσεις που έκανε αμέσως μόλις ήρθαν στο φως καταγγελίες για το πρόσωπό του.

Αναφορικά με τη διαδικασία διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη, η υπουργός Πολιτισμού πως αυτή έγινε με την ίδια διαδικασία που διορίστηκε και ο προηγούμενος διευθυντής επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον Ιανουάριο 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε Κυβέρνηση. Άλλαξε τον νόμο για διορισμό καλλιτεχνικό διευθυντή; Όχι. Το 2016 αλλάζει ο νόμος. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εφάρμοσε; Όχι. Ανανέωσε την θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή. Μετά από τρία χρόνια η κα Μυρσίνη Ζορμπά προκήρυξε τελικά τον διαγωνισμό εν μέσω προεκλογικής περιόδου», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.

Ακόμα, η υπουργός Πολιτισμού είπε: «Πέραν αυτών η προκήρυξη έπασχε με ακυρότητα. Η διάταξη που εξεδόθη η προκήρυξη είχε ήδη καταργηθεί απόδειξη της βιασύνης με την οποία την εκδώσατε. Η αλλαγή νομοθεσίας μετά τις εκλογές και η επαναπροκήρυξη της διαδικασίας θα καθυστερούσε την διαδικασία για 6-8 μήνες και η θέση θα έμενε ορφανή. Αρα ο όλος προγραμματισμός θα έμενε στον αέρα. Σας θυμίζω ότι τότε δεν είχε ξεσπάει η πανδημία και ο προγραμματισμός για τον Πολιτισμό γινόταν κανονικά. Παράλληλα με διορισμό Λιγνάδη δήλωσα ότι παράλληλα με την θητεία του θα διορθωθεί το πλαίσιο και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός».

Σχετικά με το πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη, η Λίνα Μενδώνη θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «ήταν δική μου επιλογή. Δική μου επιλογή. Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια. Ο κ. Λιβαθυνός που εσείς (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ) είχατε διορίσει δήλωσε ότι είναι τιμή του που τον διαδέχεται ο κ. Λιγνάδης».

Επίσης, η Λίνα Μενδώνη συνέχισε λέγοντας: «Το 2018 ο κ. Λιγνάδης ήταν καλεσμένος του Προέδρου της Βουλής για εκδήλωση του Νέλσον Μαντέλα. Το δικό σας κόμμα τον κάλεσε στην Ευρωβουλή για να μιλήσει για πολιτισμό.

Το 2020 έπαιζε σε παράσταση με τον κ. Λιγνάδη η δική σας υπουργός Πολιτισμού κυρία Κονιόρδου. Αν σας ρωτούσαμε αν γνωρίζατε την δράση του κ. Λιγνάδη όταν τον καλούσατε σε αυτές τις εκδηλώσεις τι θα μας λέγατε; Ότι δεν γνωρίζατε και θα έχετε δίκιο. Όπως δεν γνωρίζαμε και εμείς».

Αναφορικά στην αποπομπή του, η Λίνα Μενδώνη είπε χαρακτηριστικά: «Όταν γνώρισα έπραξα αυτό που έπρεπε. Στις 18:20 δημοσιεύεται η σοκαριστική μαρτυρία του Νίκου Σ. Και 5 ώρες μετά είχε φύγει από την θέση του. Για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς έχω αναλάβει τις ευθύνες μου. Αυτό λέγεται συγκάλυψη; Η Κυβέρνηση αυτή δεν συγκαλύπτει. Το έδειξαν οι χειρισμοί με την κυρία Μπεκατώρου κ.α. Το δείχνουν οι θεσμικές πρωτοβουλίες πρωθυπουργού για το θέμα».

Η υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε πως «η συγκάλυψη είναι βαριά λέξη. Δεν προάγει το δημόσιο βίο και δίνει ώθηση σε βιαιότητες όπως αυτές που είδαμε. Στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Η χυδαιότητα οι θεωρίες συνομωσίας δεν οδηγούν πουθενά. Δεν θα ήθελα τα θύματα να δουν το δικό τους βίωμα να μπαίνει σε πολιτικές εκμεταλλεύσεις. Όχι πολιτικάντικα παιχνίδια στα τραύματα αθώων ψυχών».

Απαντώντας στη Σία Αναγνωστοπούλου είπε: «μιλάτε για τους ανθρώπους του πολιτισμού και αναφέρεστε ειρωνικά στις 56 προσωπικότητες του χώρου λέγοντας ότι έχουν κρατικές θέσεις.

Στον δικό μας πολιτικό χώρο ανήκουν προσωπικότητες που υπογράφουν την επιστολή. Απαξιώνετε τα πρόσωπα αυτά γιατί διαφωνούν με την προπαγάνδα που έχετε στήσει εις βάρος μου. Αντιθέτως το Δ.Σ. του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι πρόσωπα διορισμένα από εσάς. Εμείς το κρατήσαμε και έβγαλαν ανακοίνωση εις βάρος μου».

Ακόμα, συμπλήρωσε: «Με κατηγορείτε για δήθεν συγκάλυψη και από την άλλη ότι εξέδωσα δικαστική απόφαση εναντίον του Λιγνάδη. Και τα δύο δεν γίνεται. Αποφασίστε γιατί με κατηγορείτε. Εγώ το λάθος μου το αναγνωρίζω. Αναγνωρίστε και εσείς το άδικο της κριτικής σας».

H Λίνα Μενδώνη κατέληξε: «Όποιος γνώριζε κακώς δεν μίλησε. Γιατί δεν με πήραν τηλέφωνο όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του; Όχι για να προστατέψουν εμένα αλλά για την προστασία του Εθνικού Θεάτρου. Γιατί δεν με ενημέρωσαν; Δε είναι παράλογο να με εγκαλούν ενώ αυτοί γνώριζαν και σιώπησαν; Μην μετατρέψουμε ένα σοβαρό θέμα σε τοξική λασπολογία».