Μερική απασχόληση - Mόνο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται

135
Δείτε online πόσες ημέρες άδεια δικαιούστε

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η διάταξη της πρόσφατης ΠΝΠ η οποία ενθάρρυνε την εφαρμογή της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις επιχειρήσεις για έξι μήνες για να αποφευχθούν οι απολύσεις, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε διευκρινήσεις με την υπουργική απόφαση που αναμένεται σήμερα.

Η ΠΝΠ όριζε ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην επιχείρησή τους μερική η εκ περιτροπής απασχόληση για τους επόμενους 6 μήνες μέτρο που θα οδηγήσει στη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων έως και 50%.

Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ' ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα. Οι θέσεις εργασίας ωστόσο πρέπει να διατηρηθούν στο ακέραιο. Στο τέλος κάθε μήνα ο εργοδότης θα πρέπει να δηλώνει τον τρόπο εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση αυτό το μέτρο μαζί με τη δυνατότητα αναστολής της σύμβασης αποτελούν ευέλικτα εργαλεία για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η υπουργική απόφαση θα διευκρινίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου θα αφορά τελικά μόνο τις επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Επίσης θα ισχύει για 6 μήνες, αλλά η εφαρμογή της θα επανεξετάζεται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Η πρώτη επανεκτίμηση θα γίνει στις 30 Απριλίου.