Μεταμνημονιακή εποπτεία: Τριμηνιαίες αξιολογήσεις, μόνιμο κλιμάκιο των Θεσμών στην Αθήνα

61

Στενή παρακολούθηση της Ελλάδας, με επισκέψεις στην Αθήνα εκπροσώπων των Θεσμών, αλλά και επιτόπου μόνιμη παρουσία κλιμακίων, από την οποία θα εξαρτάται η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα προβλέπει ο μηχανισμός της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής».

Πρόκειται για το «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας», όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε επιστολή προς τους ομολόγους του, το οποίο ανέλανε να επεξεργαστεί η Κομισιόν, μετά την πρώτη παρουσίαση που έκανε στο τελευταίο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Μάλιστα, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό ενισχυμένη εποπτεία, με τακτικές επιθεωρήσεις αλλά και με το ΔΝΤ παρόν, για πολλά χρόνια και, πάντως, μέχρι να αποπληρώσει το 75% τουλάχιστον των δανείων που έχει λάβει για τη διάσωσή της.

Σημειώνεται πως το «εργαλείο» αυτό θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην περίπτωση της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως μοναδική περίπτωση και όχι ως μια ακόμη κανονική μεταμνημονιακή χώρα, όπως η Πορτογαλία.

Η «αιρεσιμότητα»

Η «ενισχυμένη εποπτεία» υπάρχει ως όρος και περιγράφεται σε γενικές γραμμές στον Κανονισμό 472/2013. Ωστόσο, η ομάδα του Ντέκλαν Κοστέλο ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, να την κόψει και να τη ράψει στα μέτρα της Ελλάδας, σε συνεργασία βεβαίως και με τους υπόλοιπους θεσμούς.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου →