Μεταμνημονιακή εποπτεία: Τριμηνιαίες αξιολογήσεις, μόνιμο κλιμάκιο των Θεσμών στην Αθήνα

46

Το βασικότερο ζήτημα πάντως είναι η διασύνδεση του «εργαλείου» με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η «αιρεσιμότητα», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι δεδομένη. Το μόνο που μένει είναι να προσδιοριστεί η έκτασή της, δηλαδή αν θα αφορά μόνο ένα επιμέρους μέτρο ελάφρυνσης του χρέους ή και πιο μακροπρόθεσμα μέτρα, ακόμη και αυτά που συνδέουν την εξόφληση χρέους εκ μέρους της Ελλάδας με τον ρυθμό ανάπτυξής της, τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό.

Η λύση ίσως βρεθεί κάπου ανάμεσα, αλλά το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα ζει μετά το Μνημόνιο υπό την απειλή όχι μόνο της τιμωρίας των αγορών, αλλά και της μη ελάφρυνσης του χρέους από τους εταίρους της, σε περίπτωση παρεκτροπών.

Τι θα ελέγχου οι Θεσμοί

Το άλλο βασικό ζήτημα που εξετάζεται είναι το τι ακριβώς θα παρακολουθείται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα είναι μόνο οι δημοσιονομικές επιδόσεις, αλλά και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι Θεσμοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει αναστροφή όσων έχουν ήδη εφαρμοστεί και ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί και εκκρεμούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τα 88 προαπαιτούμενα της Δ' Αξιολόγησης διαμορφώνεται αυτή την περίοδο, σε συνεργασία Θεσμών και κυβέρνησης, ενόψει της άφιξης των πρώτων αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, με στόχο να προσδιοριστούν όσα μπορούν να κλείσουν εντός του προγράμματος και όσα θα πάνε για μετά.

Πάντως, οι δεσμεύσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν θα είναι μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης, αλλά θα εντάσσονται σε μια ξεχωριστή μεταμνημονιακή συμφωνία.

Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω τακτικών επισκέψεων 3-4 φορές τον χρόνο των Θεσμών, ενώ στα γραφεία της Κομισιόν, θα εγκατασταθούν μόνιμα κάποιοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, όπως έγινε στην Πορτογαλία και την Κύπρο. Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα ανακοινώνονται και αν υπάρχουν κίνδυνοι θα καλείται η Ελλάδα να τους αντιμετωπίσει.

Πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια

Εν τω μεταξύ, από αύριο Δευτέρα αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ενώ την Τετάρτη προβλέπεται να αρχίσουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των Θεσμών. Παράλληλα, αύριο συνεδριάζει και το Euro Working Group, όπου θα φανεί το κατά πόσο είναι δυνατόν να υπάρξει τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έως το Eurogroup της μεθεπόμενης Πέμπτης.

Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - Θεσμών για τη Δ' Αξιολόγηση αναμένεται να αρχίσουν με τις αποκρατικοποιήσεις, τη χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η αποστολή των Θεσμών θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι την Κυριακή, κάτι που σημαίνει ότι ο κύριος όγκος των διαβουλεύσεων και η διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης συμφωνίας θα πρέπει να γίνει σε τέσσερα εικοσιτετράωρα: από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο. Στις 24 Μαΐου όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

← Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα