Μεταναστευτικό: Πώς η τουρκική μονταζιέρα παράγει fake news (εικόνες)

513
Μεταναστατευτικό: Πώς η τουρκική μονταζιέρα παράγει fake news (εικόνες)

Με αμείωτο ρυθμό η τουρκική μονταζιέρα παράγει fake news για το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Με ψεύτικα βίντεο προπαγάνδας που προωθούν τα τουρκικά Μέσα και η τουρκική Κυβέρνηση, οι Τούρκοι προσπαθούν να αποδείξουν πως η Ελλάδα… κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες.

Ωστόσο, τα βίντεο, και το οπτικοακουστικό υλικό που προωθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μία κακοστημένη προπαγάνδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μία εικόνα που έκανε το γύρο των κοινωνικών δικτύων σε λογαριασμούς υπέρ των τουρκικών θέσεων. Εκεί φαίνεται ένας πατέρας με το παιδί του, οι οποίοι υποτίθεται ότι βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, να τρέχει για να γλιτώσει από τα δακρυγόνα που δέχονται.

Όμως, αυτή η εικόνα είναι από την Ουγγαρία και χρονολογείται από το 2015, σύμφωνα με όσα είχαν μεταδώσει τότε οι New York Times.

Ακόμα ένα βίντεο που έδωσαν στο φως της δημοσιότητας τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης δείχνει έναν άνδρα από τη Συρία να κείτεται χωρίς τις αισθήσεις του στο έδαφος. Το βίντεο αυτό υποτίθεται πως ήταν μέρος «έκτακτης» είδησης με νεκρό μετανάστη στις Καστανιές, από πυροβολισμό.

Κάτι που είναι fake news και που διέψευσε άμεσα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ένα ακόμη ντοκουμέντο δείχνει έναν διακινητή να παίρνει το παιδί από μία μητέρα και να το χτυπάει, προκείμενου να κλάψει, για να στραφούν μετά οι κάμερες πάνω του.

 Πώς η τουρκική μονταζιέρα παράγει fake news