Μεταναστευτικό: Ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τη στήριξη της Ε.Ε. - Οι επόμενες κινήσεις

322
Μεταναστευτικό: Ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τη στήριξη της Ε.Ε. - Οι επόμενες κινήσεις

Ικανοποιημένη είναι η Κυβέρνηση μετά τη στήριξη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Καστανιές Έβρου για το μεταναστευτικό και την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η ελληνική Κυβέρνηση εκτιμά ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί πριν την επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο, επιτεύχθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών στον Έβρο συνοδεύτηκε από ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της εισβολής μεταναστών από τα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και έμπρακτων δεσμεύσεων ενίσχυσης σε οικονομικό επίπεδο, ανθρώπινο δυναμικό της Frontex αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Η πτήση με το ελικόπτερο του Στρατού πάνω από τα σύνορα στον Έβρο, βοήθησε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, περιέγραψε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής, Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι και στον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν έκανε πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός της Κροατίας τόνισε την σημασία που έχει η αλλαγή πολιτικής από την Κυβέρνηση στην φύλαξη των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα σύνορα της που είναι και σύνορα της Ευρώπης, αλλά θα χρειαστεί και την στήριξη των συνόρων.

Η ενημέρωση συνεχίστηκε και στο Φυλάκιο 1 όπου προβλήθηκε βίντεο με υλικό που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και καθιστά φανερή τόσο την οργανωμένη προσπάθεια με την άσκηση βίας από πλευράς της Τουρκίας για να εισέλθουν χιλιάδες μετανάστες στην ελληνική επικράτεια, όσο και την καθοδήγηση που έχουν από τις τουρκικές Αρχές.

Έπειτα, οι επικεφαλής των τριών Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., στέκονταν στο πλευρό του πρωθυπουργού της Ελλάδας και παρείχαν πολιτική στήριξη στην φύλαξη των συνόρων .

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την στήριξη της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος της Ελλάσας, η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μία ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT), η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης, ενός αεροσκάφους, δύο ελικοπτέρων, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, αλλά και 100 συνοριοφυλάκων πέραν των ήδη υπαρχόντων 530, οι οποίοι θα αναπτυχθούν από στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Ακόμα, θα δοθεί οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα άμεσα και τα υπόλοιπα θα μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού.

Η οικονομική υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών.

Επίσης, ενεργοποιείται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα, μέσω του οποίου θα μπορεί η χώρα να λάβει βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό, ιατρικές ομάδες, κουβέρτες και σκηνές.