Μεταναστευτικό: Καμία υποχώρηση από την Κυβέρνηση για τις Κλειστές Δομές- «Να μας υποδειχθούν εναλλακτικοί χώροι»

144

«Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης των κλειστών δομών.

Είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση του σχεδίου.

Έδωσα μια εβδομάδα διορία να προτείνουν άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή αυτών των χώρων στα νησιά», είπε στον «Θέμα 104,6» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «θα συναντηθούμε, Παρασκευή ή Σάββατο και περιμένω να μου υποδείξουν, άλλους εναλλακτικούς χώρους. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε την ευθύνη να υπάρχουν λύσεις».

«Είναι ξεκάθαρη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα ανοιχτά κέντρα θα κλείσουν. Θα έχει μια πρακτική διαδικασία, θα ξεκινήσουμε από τον Φεβρουάριο», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Νότης Μηταράκης ανέφερε, ότι «το κρίσιμο είναι να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα κλειστά κέντρα. Όσο δεν λειτουργεί η λογική των κλειστών κέντρων, θα έχουμε και ροές οικονομικών μεταναστών».

«Πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι κακώς έρχονται, γιατί θα βρεθούν σε ένα κλειστό κέντρο και στη συνέχεια θα επιστρέφουν πίσω», είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος ο υπουργός στο προφίλ εκείνων που έρχονται στην χώρα μας, σύμφωνα με την εικόνα που έχει από την εξέταση ασύλου, είπε ότι «στο δεύτερο βαθμό εξέτασης ασύλου, είναι γύρω στο 10% αυτοί που έχουν προσφυγικό προφίλ. Στον πρώτο είναι περίπου μισοί – μισοί».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «ζητάμε αναλογική κατανομή των βαρών και κοινούς κανόνες ασύλου στην Ευρώπη».

Μουτζούρης: Από μηδενική βάση ο διάλογος

Μιλώντας στο protothema.gr ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης είπε ότι αποδέχεται την πρόσκληση του υπουργού για διάλογο με την επιστροφή του κ.Μηταράκη από το Βερολίνο, τόνισε όμως, ότι ο διάλογος θα γίνει από μηδενική βάση, δεν συζητούν μόνο για το ζήτημα της επίταξης.

Όπως είπε, ο ίδιος θα συναντηθεί με τους δημάρχους του βορείου Αιγαίου προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένη πρόταση με την οποία θα προσέλθουν στον διάλογο με τον υπουργό Μετανάστευσης.