Μεταναστευτικό: Το σχέδιο της κυβέρνησης στον Έβρο - Συρματοπλέγματα και κοινές περιπολίες Στρατού-Αστυνομίας

411

Με συρματοπλέγματα στα γνωστά περάσματα των διακινητών μεταναστών και με μεικτές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας επιχειρεί η Κυβέρνηση να «σφραγίσει» τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και να ανακόψει τις ολοένα και αυξανόμενες που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες.

Το σχέδιο που έχει καταστρωθεί και επιβλέπει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικός Συντονιστής για τον έλεγχο των συνόρων και το μεταναστευτικό-προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής, άρχισε ήδη να εφαρμόζεται εδώ και λίγες ημέρες.

Έτσι, η παρουσία του το βράδυ της Παρασκευής ως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής με τους Τούρκους στον ποταμό Έβρο, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ο κ. Στεφανής επιθεώρησε τα συγκεκριμένα έργα, ξεκινώντας από τον βόρειο Έβρο και φτάνοντας ως το Δέλτα του ποταμού Έβρου, συνοδευόμενος από τους διοικητές των δύο μεραρχιών, τον υποστράτηγο Άγγελο Ιλαρίδη της 16ης Μεραρχίας και τον υποστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη της 12ης Μεραρχίας, μαζί με τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς που επίσης βρέθηκε στην περιοχή μια ημέρα νωρίτερα, είχαν συνεργασία και με τους Αστυνομικούς Διευθυντές του Έβρου, αφού πλέον υπάρχει κοινή δράση Στρατού-Αστυνομίας, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, έχει τοποθετηθεί συρματόπλεγμα σε διάφορα σημεία στις όχθες του ποταμού Έβρου, συνολικού μήκους πάνω από 5 χιλιόμετρα, προκειμένου να μην μπορούν πλέον εύκολα οι διακινητές να «σπρώχνουν» από την Τουρκία προς την Ελλάδα τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

Παράλληλα , οι μεικτές περιπολίες που αυξήθηκαν από τον στρατό και την αστυνομία κατά 50% σε αριθμό, έχουν ως θετικό αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη τις τελευταίες ημέρες εμφανής μείωση των ροών από τα χερσαία μας σύνορα.

Φαίνεται ξεκάθαρα το συρματόπλεγμα που έχει τοποθετηθεί σε περιοχή στο Δέλτα Έβρου που θεωρείται… πέρασμα διακινητών και παράτυπων μεταναστών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και μηχανήματα του Μηχανικού των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις εκεί όπου χρειαζόταν.

Ο κ. Στεφανής, έχει εξάλλου το πλεονέκτημα, λόγω της προηγούμενης θητείας του ως αρχηγός ΓΕΣ, να γνωρίζει άριστα τον Έβρο δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως ξέρει κάθε σπιθαμή του. Οπότε μπορεί και ο ίδιος να έχει ίδια αντίληψη και να δίνει τις κατάλληλες εντολές για όσα πρέπει γίνουν.

Παράλληλα, όπως ο ίδιος τόνισε στις δηλώσεις του λίγο πριν αναχωρήσει από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα, ετοιμάζεται παρόμοια δράση και μεθόδευση και στην θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, αφού έχει παρατηρηθεί και εκεί αύξηση ροών. Κι αυτό γιατί όσοι φτάνουν από την Τουρκία μέσω θάλασσας, έχουν το πλεονέκτημα πως δεν εγκλωβίζονται όπως συμβαίνει με όσους επιλέγουν τα νησιά του Αιγαίου, αλλά μπορούν στη συνέχεια να μεταβούν στο εσωτερικό της χώρας.