Μικρές ζημιές από τους σεισμούς στη Ναύπακτο - Τι λένε οι σεισμολόγοι (Videos&Photos)

53
Μικρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν από τους σεισμούς στη Ναύπακτο.

Μικρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν από τους σεισμούς στη Ναύπακτο. Μικρή κατολίσθηση  σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Ναυπάκτου-Ιτέας, κοντά στην περιοχή του Μαραθιά, χωρίς ωστόσο να κλείσει ο δρόμος. Έχουν ξεκινήσει ήδη εργασίες στο σημείο για την αποκατάσταση του προβλήματος.

ναυπακτος_κατολισθηση

Στο Μοναστηράκι Δωρίδας γκρεμίστηκε μάντρα σπιτιού, σύμφωνα με πληροφορίες από το nafpaktikanews.gr.

Μετά τις σεισμικές δονήσεις οι κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στους δρόμους. Από τα ξημερώματα οχήματα του πυροσβεστικού σώματος διενεργούν περιπολίες στις ευρύτερες περιοχές της Ναυπακτίας και της Φωκίδας για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Μαραθιά, στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο.

nafpaktos_zimies

Εννέα λεπτά μετά από τα μεσάνυχτα σημειώθηκε διπλό σεισμός μεγέθους 4,7 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Ναυπάκτου.

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησαν δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν δύο νέες δονήσεις 4,3 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 00:29 με διαφορά δευτερολέπτων μεταξύ τους.

Και οι δύο προέρχονταν από την περιοχή του Μαραθιά Δωρίδας με την πρώτη να έχει εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα και η δεύτερη τα 14 χλμ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχουν καταγραφεί δέκα ακόμη μετασεισμικές δονήσεις σε διάστημα μίας ώρας μετά το πρώτα σεισμικό γεγονός μεγέθους έως και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην ευρύτερη περιοχή.

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι 

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, αναφέρει για το αρχικό συμβάν ότι «ήταν ταυτόχρονα δύο σεισμοί ο ένας με εστιακό βάθος τα πέντε χιλιόμετρα και ο άλλος τα 10 χιλιόμετρα. Έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα και με το ίδιο επίκεντρο».

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας εκφράζει την άποψη ότι «η σεισμική δόνηση στη Δυτική Ελλάδα αποτελεί συνέχεια της μικροσεισμικής δραστηριότητας που παρακολουθούμε στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού Κορινθιακού τις τελευταίες εβδομάδες με ασθενείς επιφανειακές δονήσεις».

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ στις 00:09 με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου ανακοινώθηκε απο το...

Δημοσιεύτηκε από Gerasimos Chouliaras στις Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωσή του ότι οι συγκεκριμένες σεισμικές δονήσεις «εντάσσονται στο πλαίσιο ενός σμήνου σεισμών που παρακολουθούνται εδώ και 20 μέρες, και που σε τέτοιες περιπτώσεις παραμένουν σε χαμηλά μεγέθη, και δεν συνηθίζεται να ξεπερνούν τους 4-5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ».